Diferenta clara intre Apis Mellifera Carpatica si Apis Mellifera Carnica

Salut
Azi vreau sa stabilim din start un lucru foarte important: Carpatica nu e Carnica!
Peste tot vad scris insa exact contrariul, cum ca ar fi una si aceeasi. Ceeea ce este insa neadevarat. Intr-un articol anterior(click aici pe el) am explicat si aratat diferentele regionale ale carpatinei pe teritoriul Romaniei. Chiar daca ardelenii si banatenii ar fi mai indreptatiti sa spuna ca ei au carnica, nu e chiar asa, ei au o varietate de carpatina care intr-adevar tinde spre carnica datorita pozitiei lor geografice, dar nici aceea nu este 100% carnica.
Carpatina adevarata si autentica se gasea/gaseste insa la exteriorul carpatilor, in Moldova si Muntenia.
Cum putem afla foarte simplu, prin mijloace absolut normale( fara sa apelam la analize de cromozomi sau franturi de aripi) daca avem carnica sau carpatina in stupina? Sau ambele?
Priveste pozele de mai sus: in cea de sus cu matca se afla carnica( o poti mari printr-un click), iar in cea de jos carpatina. Pozele sunt realizate fiecare pe fonduri diferite, respectiv pe fagure inchis si deschis la culoare, astfel incat sa fie puse in evidenta exact caracterele specifice ale fiecareia, fara a beneficia insa de ajutorul imaginii de fond. Daca erau facute invers, carpatina ar fi parut intr-adevar mai intunecata pe un fagure alb , iar carnica mult mai deschisa pe un fagure inchis, ceea ce ar fi deformat intr-o oarecare masura realitatea.
Diferentele observabile cu ochiul liber sunt foarte clare:
- Ca impresie generala carpatina e mai inchisa la culoare si mai putin paroasa, carnica e mai deschisa si mai abundenta in perisori
- Inelele de perisori de pe abdomen sunt la carpatina mai inchisi si mai subtiri, in timp ce la carnica sunt mai groase si mai deschise la culoare
- Toracele carpatinelor este mai putin paros si mai inchis la culoare, in comparatie cu toracele carniolelor(mai paros si mai deschis)
- Albinele carniole sunt mai groase si mai robuste la prima vedere decat carpatinele, care sunt mai subtirele si putin mai lunguiete
- Matcile carnica sunt la fel, groase si mai scurte. Matcile carpatine sunt lungi si subtiri.
Ca diferente de comportament, as enumera printre altele:
- Carpatina ierneaza cu populatie putina, se dezvolta bine in primavara dar tot nu ajunge la dimensiunile la care ajunge o populatie de carnica. La extragerea mierii, la carpatine caturile sunt de regula aproape fara albine, pe cand la carniole situatia este exact inversa, datorita populatiei mult mai numeroase
- Carnica roieste mult si bine. Carpatina putin sau foarte putin. Cine spune ca albina carpatina e roitoare, are sigur un ecotip inrudit cu carnica sau cine stie ce hibrizi proveniti din diferite incrucisari.
- Carpatina da de departe cea mai gustoasa miere. Chiar daca cu cateva kg mai putin, e mult mai bine maturata si are chiar gust de miere. Am avut surpriza sa constat ca, colonii de carnica au umlut caturile cu o miere(desi capacita complet) cu continut mare de apa si fara aroma.
De scris ar mai fi multe, dar e bine sa stim cateva repere.
Avem atat diferente morfologice, cat si de comportament. Chiar daca indicele cubital se situeaza intre aceleasi limite, oare mai putem spune ca –Carpatica e totuna cu Carnica?
Daca ti s-a parut interesant acest mesaj distribuie-l mai departe. Nu vom sti sa apreciem ce avem decat atunci cand vom realiza ca avem ceva.
Pentru a primi in continuare cele mai noi mesaje nu ezita sa te inscrii la newsletter. Astept mesajul tau. Pe curand!
2 raspunsuri pentru “Diferenta clara intre Apis Mellifera Carpatica si Apis Mellifera Carnica”
-
Albinele au un simt aparte prin care detecteaza, chiar daca sunt capacite, larvele cu probleme si le elimina. Instinctul igienic este important pentru toate bolile stupului, de la varooza la loca.
-
Comanda faguri naturali cu miere de munte, fara foita artificiala si fara substante chimice. Tu ce stii despre fagurii naturali?
-
Categorii articole
Subiecte recente
Despre bolile “mai noi” ale albinelor si posibilele lor cauze-Curs de Apicultura Holistica, Modulul 2
A sosit primavara. Stupii au inceput dezvoltare...Despre clorura de litiu in tratamentul contra varoozei
Iata ca stiinta merge inainte si descoperirile ...Importanta cursului de apicultura organica si naturala
Pana acum cativa ani, conceptul de apicu...Curs de Apicultura Organica si Naturala
Pentru prima oara in Romania, pentru tot...Importanta lunii August( alta decat cea cunoscuta)
Importanta lunii August in stuparit Deun...
Salut Ciprian!
Citez din textul tau: “Carpatica da de departe cea mai gustoasa miere. Chiar daca cu cateva kg mai putin, e mult mai bine maturata si are chiar gust de miere. Am avut surpriza sa constat ca, colonii de carnica au umlut caturile cu o miere(desi capacita complet) cu continut mare de apa si fara aroma.”
Ai cunostinta de o documentatie stiintifica in sensul asta sau sunt constatari personale? Am mai auzit afirmatia asta, insa nu am reusit sa gasesc niste studii si as fi foarte interesat. Si eu constat ca mierea mea de la carpatina este cea mai gustoasa, insa ma gandesc ca pot fi si subiectiv…
Sunt doar constatari personale. Pune refractometrul si compara , vei vedea diferenta. Cat despre gust, papilele gustative nu au cum sa te insele.