Importanta lunii August( alta decat cea cunoscuta)

Importanta lunii August in stuparit
Deunazi am avut o discutie cu niste prieteni despre cea mai importanta luna din punct de vedere apicol. Fiecare din ei au fost de parere ca lunile de primavara sunt cele mai importante pentru ca atunci ia startul colonia, sau de inceput de vara pentru ca atunci se face salcamul…in fine.
Pentru mine cea mai importanta luna este insa luna August. Da, stim poate ca asa se spune, ca de fapt acum incepe sezonul apicol urmator, pentru ca sezonul apicol actual s-a incheiat si trebuie sa stimulam cresterea puietului, sa facem hraniri, tratamente, etc. Aceste afirmatii sunt valabile doar daca practicam o apicultura industriala, reductionista.
Iata alte elemente care caracterizeaza aceasta perioada:
Pentru ca practic o apicultura holistica, eu nu am aceleasi referinte cand spun ca luna August este cea mai importanta. Are un specific aparte, care se confirma in fiecare an, si care face ca fiecare colonie de albine sa dovedeasca de ce este in stare.
Acum, in luna August eu selectez cele mai bune colonii ale caror matci merita sa intre pe linia de multiplicare.
Tocmai datorita acestui fapt eu nu hranesc deloc in August sau Septembrie coloniile de albine. Nici roii( decat daca vreau neaparat sa ma inmultesc cantitativ, si nu calitativ). Nici nu le fac tratament. Nici nu le restrang cuibul, ba din contra.
Practic din luna August si pana pe la jumatatea lunii Octombrie este perioada in care:
- Reginele dovedesc prin ponta si vitalitate calitatile lor
- Albinele aduc cea mai buna miere de la flora spontana
- Albinele aduc polen si se constituie rezervele de iernare
- Roii facuti anul trecut dovedesc si in aceasta perioada daca au regine bune sau nu
In afara de aceasta, luna August este cea mai buna luna pentru mine d.p.d.v al:
- Producerii reginelor de prasila
- Producerii roilor
Un alt aspect demn de luat in considerare: roii ii formez pe doua corpuri si vor avea doar rame capacite, in afara de 2 rame goale, fara faguri, care vor fi puse in pozitii cheie pentru a confirma elementele importante in evaluarea calitatii matcii.
Am in aceasta perioada coloniile de productie pe cate 3 corpuri, din care cel de sus este cu miere de vara-neextrasa inca, al doilea si primul de jos fiind cu puiet.
De regula in Octombrie extrag mierea acumulata din August in corpul 2, precum si fagurii cu pastura care au ramas in corpul de jos( corpul 1).Daca nu este nimic de extras nu extrag, coloniile ierneaza pe mierea din corpul 3, dar acestea au fost exceptii.
Intotdeauna optez sa iau eu mierea de vara tarzie si sa iernez albinele pe mierea acumulata pana in luna August, pentru ca este o miere foarte valoroasa, mult mai bogata in nutrienti decat mierea acumulata la inceputul verii( in zona mea, si de regula-nu are mana).
In concluzie, iata ca luna August nu reprezinta nicidecum sfarsitul unui sezon apicol si inceperea altuia, ci reprezinta inceperea perioadei in care coloniile de albine aduc cel mai pretios nectar, produc si selectez cele mai bune matci cu care fac roi capabili sa ajunga in anul urmator colonii de productie.
Un lucru important: Nu hranesc roii. Pentru ca cei care nu confirma, in Octombrie cand intra cu adevarat coloniile la iernat vor fi desfiintati.
Inceputul lunii August imi ofera posibilitatea sa imi inmultesc stupina calitativ si sa consolidez an de an liniile de matci de prasila.
Ar mai fi multe de povestit dar vom continua in articolele urmatoare.
Si pentru ca toate aceste informatii sa nu ramana doar la nivel general, in luna Octombrie voi oferi posibilitatea celor interesati de apicultura holistica, organica-naturala, de a participa la primul curs de acest gen organizat in Romania. Este o sansa importanta pentru toti cei care doresc sa acumuleze cunostinte teoretice dar si practice in acest domeniu. Mai multe detalii in saptamanile care urmeaza.
Daca ti-a placut articolul da un like sau distribuie-l, sa il citeasca si altii. Lasa-mi mesajul tau in casuta de mai jos si nu uita sa te abonezi la newsletter pentru a primi toate noutatile in timp util. Pe curand!
6 raspunsuri pentru “Importanta lunii August( alta decat cea cunoscuta)”
-
Albinele au un simt aparte prin care detecteaza, chiar daca sunt capacite, larvele cu probleme si le elimina. Instinctul igienic este important pentru toate bolile stupului, de la varooza la loca.
-
Comanda faguri naturali cu miere de munte, fara foita artificiala si fara substante chimice. Tu ce stii despre fagurii naturali?
-
Categorii articole
Subiecte recente
Despre bolile “mai noi” ale albinelor si posibilele lor cauze-Curs de Apicultura Holistica, Modulul 2
A sosit primavara. Stupii au inceput dezvoltare...Despre clorura de litiu in tratamentul contra varoozei
Iata ca stiinta merge inainte si descoperirile ...Importanta cursului de apicultura organica si naturala
Pana acum cativa ani, conceptul de apicu...Curs de Apicultura Organica si Naturala
Pentru prima oara in Romania, pentru tot...Importanta lunii August( alta decat cea cunoscuta)
Importanta lunii August in stuparit Deun...
Buna ziua,
Sunteti MINUNAT !!!
De cand am cumparat cartea dumneavoastra am inceput sa aplic “ceea ce am retinut” si – eu consider ca fac bine !!!
Aveti cumva un numar de telefon sa va rapesc cateva minute ?
Momentan sunt in Anglia si dezvolt o stupina cu rasa lor proprie dar cu metodele dumneavoastra.
Nu mai folosesc foita de fagure absolut deloc !
Numai bine si sanatate va doresc,
Doamne ajuta !!!
Buna ziua,Spune-?i ca nu face?i tratamente in luna August si mai Spune-?i ca puietul de august intra la iernare….cum intra la iernat ?slabit de varroa ?…
de ce slabit de Varroa si nu intarit de Varroa?
Salut!
Da si eu am realizat ca dupa modul in care misca familiile din luna august spre octombrie depind si rezultatele anului urmator. Din pacate nu totdeauna clima si zona ofera familiilor de albine nectar si polen suficient pt a intarii familia pt anul viitor. In luna august majoritatea incep sa stimuleze din cauza saraciei.
Sunt curios de realizarea roilor in august, eu o data am incercat cu 5 si nu am reusit sa le dezvolt, doar una s-a remarcat anul urmator dar asta a fost sistemul conventional 2014 pe faguri artificiali.
Roii sunt formati din familii, impartindu-le in doua?
Doresc sa particip la curs si sper ca va fi undeva in nordul tarii, eu sunt din Baia Mare.
Multumesc si spor la treaba!
PS: in poza apare o matca 2014 si eu mai am una, ce-a care s-a remarcat an de an 2015 si 2016, dar acum a lasat-o mai moale, nu am vrut sa o schimb, dar se pare ca nici ele, si nu stiu cum sa le determin sa o faca. Este o matca cumparata obtinuta prin transvazare si nu a roit! Am inteles ca matcile obtinute astfel nu este ok sa fie inmultite, eventual o data ?!
Lasa-le asa sa o schimbe ele cand vor. Ideea e sa aiba albine sa treaca iarna. Mai exista un risc sa o schimbe in octombrie-noiembrie cand nu sunt trantori. Mie mi s-a intamplat asa la una, a intrat neimperecheata in iarna si s-a imperecheat primavara. Deci se poate si asa.