Comanda matci carpatine imperecheate
Momentan nu se mai preiau comenzi!!
Salut,
In realizarea selectiei am tinut cont in primul rand de instinctul igienic si reactivitatea fortei vitale. Instinctul igienic este important pentru a reduce posibilitatea inmultirii parazitilor sau agentilor microbieni in stup prin indepartarea cu repeziciune a larvelor moarte sau cu vitalitate scazuta. Albinele au un simt aparte prin care detecteaza, chiar daca sunt capacite, larvele cu probleme si le elimina. Instinctul igienic este important pentru toate bolile stupului, de la varooza la loca.
Exista insa o multitudine de factori care atenueaza instinctul igienic. Printre acestia, cei mai importanti sunt:
– utilizarea foitelor artificiale. De multe ori vedeam la coloniile intretinute pe faguri artrificiali semnele specifice pentru VSH, dar acest lucru nu era de-ajuns. Celulele chiar daca erau descapacite, nu erau eliminate, rezultatul luptei coloniei contra varoozei fiind nul. Mi-am dat seama ca aparitia celulelor descapacite nu inseamna de fapt nimic, daca aceste celule nu sunt si curatate.
– utilizarea tratamentelor cu acaricide, insecticide contra varoozei. Asa cum am scris si in carte, albinele au simtul de baza intre gust si miros. Fitilul cu mavrirol sau alte acaricide, varachetul, nu fac altceva decat sa induca un grad foarte ridicat de stres in colonie, in urma caruia instinctul igienic va fi redus la minim.
Dupa ce am observant aceste lucruri, inainte sa renunt la fagurii artificiali, am renuntat la tratamentele cu aceste acaricide si insecticide. Am observant ca utilizand doar acidul oxalic o data pe an si un stimulator al instinctului de autocuratare care continea numai extracte naturale, coloniile de albine erau foarte sanatoase si foarte puternice, chiar daca foloseam inca fagurii artificiali.
Reactivitatea fortei vitale se refera la modul in care reactioneaza la aplicarea remediilor organice si naturale. Cele cu reactii rapide sunt de preferat celor cu reactii intarziate.
Selectia coloniilor de albine in stupina mea se desfasoara de mai bine de 12 ani. Practic, de cand mi-am cumparat primul stup am inceput sa fac selectie, inmultind primii ani numai coloniile cele mai productive. Dupa aceea m-am rafinat, cautand alte insusiri, printre care cele enumerate mai sus, impreuna cu: instinctul de roire scazut, blandetea si productivitatea in conditii vitrege de secretie a nectarului. In carte sunt descrise toate aceste elemente.
O calitate deosebita a matcilor mele, pe care am testat-o de-a lungul anilor este aceea ca fac fata cu brio tuturor formelor de relief sau zonelor geografice. Productivitatea lor este la cote foarte ridicate, fiind adaptate atat pentru culesurile de scurta durata si intensitate crescuta( floarea soarelui, salcam, tei), cat si pentru cele de lunga durata si intensitate scazuta( fanete, munte, mana). Puse cot la cot cu matcile carnica din Germania au prezentat insusiri net superioare pe langa acestea.
Ca apartenenta la rasa carpatina, pot sa spun cu sinceritate ca am incercat sa evit pe cat posibil imperecherile cu trantori straini, recurgand la imperecheri in zone montane izolate. Dupa multi ani, pe langa uniformizarea caracterelor bebefice a aparut si uniformizarea culorilor si formei acestora: au disparut matcile cu inele galbene, cele cu abdomenul lat, sau cele de alta culoare in afara culorii specifice matcilor carpatine: brun inchis.
Daca doresti sa practici apicultura cu rentabilitate crescuta, ai nevoie de material genetic de calitate, iar eu iti pot oferi acest material.
Momentan nu se mai preiau comenzi .
3 raspunsuri pentru “Comanda matci carpatine imperecheate”
Lasa un comentariu
-
Albinele au un simt aparte prin care detecteaza, chiar daca sunt capacite, larvele cu probleme si le elimina. Instinctul igienic este important pentru toate bolile stupului, de la varooza la loca.
-
Comanda faguri naturali cu miere de munte, fara foita artificiala si fara substante chimice. Tu ce stii despre fagurii naturali?
-
Categorii articole
Subiecte recente
Despre bolile “mai noi” ale albinelor si posibilele lor cauze-Curs de Apicultura Holistica, Modulul 2
A sosit primavara. Stupii au inceput dezvoltare...Despre clorura de litiu in tratamentul contra varoozei
Iata ca stiinta merge inainte si descoperirile ...Importanta cursului de apicultura organica si naturala
Pana acum cativa ani, conceptul de apicu...Curs de Apicultura Organica si Naturala
Pentru prima oara in Romania, pentru tot...Importanta lunii August( alta decat cea cunoscuta)
Importanta lunii August in stuparit Deun...
Am trimis ocomanda pt matci insa am dori sa aflam un pret orientativ.Sunt multumit si convins de calitatea matcilor astept un semnal cand pot fii achizitionate
Buna ziua,
Cand se pot comanda din nou matci?
Va multumesc,
Sebi
o sa am si eu nevoie de matci in primavara ce urmeaza