FORGOT YOUR DETAILS?

Apartenenta si aprecierea matcilor carpatine

Duminica, 28 Decembrie 2014 / Scris in Material genetic

Recent am avut o discutie cu un crescator de matci care imi povestea cu entuziasm despre o linie curata de carpatine pe care a descoperit-o de curand. Pentru ca zona de apartenenta imi era cunoscuta ca fiind intens tranzitata de apicultori la culesul de salcam(chiar si de persoana in cauza), nu am ezitat sa intreb pe ce isi bazeaza afirmatia cum ca ar fi gasit carpatina si nu altceva.
Raspunsurile care vor urma constituie o sinteza a mai multor discutii cu diferiti crescatori de matci. Putem vedea la rece daca suntem cu adevarat pregatiti si stim ce inseamna sa avem o rasa, sa o conservam si sa o imbunatatim pentru a fi competitiva cu ceea ce exista in afara.
Astfel, detinem in stupinele noastre albine carpatine pentru ca:
1. Albina carpatina nu are inele galbene.
Corect dar nu suficient. Nici alte rase nu au inele galbene si nu sunt carpatine.

2. Matcile fiice se imperecheaza in stupina, deci se vor imperechea cu trantori de-ai mei.
Se pot imperechea si cu trantori din alte stupine.

3. Matcile fiice se imperecheaza inainte de salcam, astfel nu exista riscul hibridarii in timpul pastoralului.
Vezi punctul 2, este acelasi lucru.

4. Matcile fiice prezinta calitati mult mai bune decat ale mamelor, deci rasa este din ce in ce mai pura.
Aici un FALS mare. Hibridarea face ca matcile F1 sa intreaca intr-adevar matcile mame, si nu stabilitatea caracterelor rasei, care nu se poate observa brusc de la urmatoarea generatie.

5. Carpatina ierneaza cu populatie mai multa, in timp ce carnica, cu populatie mai putina.
Totul depinde de varsta matcilor, hrana, varroa, etc. Deci nu poate fi stabilit ca un criteriu.

6. Matcile carpatine sunt mai lungi si subtiri, in timp ce matcile carnica sunt mai scurte si mai groase.
Aici partial este adevarat. Asa cum vom vedea in continuare, afirmatia este valabila in special pentru matcile din exteriorul arcului carpatic.

7. Carpatina are o dezvoltare mai lenta decat carnica, care este exploziva in primavara.
Din nou depinde de modul cum a iernat, de varsta reginei si de existenta proviziilor. Si as mai adauga: colonii de carpatina cu mai putine albine au fost mult mai productive decat colonii de carnica dezvoltate ca la carte.

Din cele cateva raspunsuri, deducem ca, din pacate, mai avem mult pana departe. Mai ales ca acum, mai nou, rasa carpatina este de fapt rasa carnica?! Aud din ce in ce mai des aceasta afirmatie si cred ca ar trebui sa delimitam putin lucrurile.

Mai sus avem  harta cu raspandirea pe glob a albinelor melifere, dupa Ruttner.

Se poate observa ca in partea de est si sud a existat Apis Mellifera Macedonica, iar in partea de centru-vest Apis Mellifera Carnica. Practic, ecotipurile din Campia de Vest si Campia Transilvaniei, separate de celelalte ecotipuri prin muntii Carpati, se apropie mai mult de carnica in timp ce ecotipul zonei dealurilor subcarpatice, ecotipul din zona Moldovei si ecotipul de stepa si Câmpia Dunarii fac parte din subspecia Apis Mellifera Macedonica, impreuna cu nord-estul Greciei, Bulgaria, o parte din Ucraina.

Daca analizam putin, ipoteza este perfect plauzibila. Raspandirea albinelor in trecut se facea prin roire, nu tinea cont de granite ci de formele de relief. Carnica s-a raspandit cu usurinta pana in interiorul arcului carpatic, in timp ce macedonica a acoperit teritoriul din exteriorul acestuia. Si una si cealalta au dezvoltat apoi anumite particularitati specifice , ceea ce a dus la aparitia subspeciei Apis Mellifera Carpatica , cu ecotipurile in cauza.

Astfel, albina carpatina din Banat si Podisul Transilvaniei poate fi o carnica bruta, nemodificata, un izvor nealterat de gene pentru rudele ei mult prea selectionate din occident. In Banat amestecul cu albina italiana este mai pregnant.

In schimb, soiul de albine carpatine din exteriorul arcului carpatic( Moldova si Tara Romaneasca ) poate aspira cu succes la adevaratul titlu de albina carpatina. Teritoriul sau se intinde pe teritoriul vechii Tracii si nu a beneficiat de “imbunatatirile” de care a beneficiat carnica in Europa occidentala.

Timpul va decide insa daca aceasta rasa va supravietui sau nu. Daca va fi ceva care merita sa ramana, va ramane oricum, cu sau fara ajutorul nostru.

Poti sa adaugi mesajul tau in legatura cu acest subiect in casuta de mai jos. Sarbatori fericite!

6 raspunsuri pentru “Apartenenta si aprecierea matcilor carpatine”

 1. parvu daniel a scris :

  domnule Negru as vrea sa achizitionez in primavara citeva familii de albine ,am deja 10 stupi maximus

 2. Ola Ioan a scris :

  Problema e ca si in Transilvania in ultimii ani au aprut albine cu inele galbene. Acu cativa ani intr-o colonie care a roit matca tanara era aproape galbena, semana cu o viespe. Din curiozitate am pastrat-o. Era de o prolificitate iesita din comun, se dezvolta primavara intr-un ritm galopant si roia. In 2012 matca din 2011 a roit de 2 ori. Nu-mi venea sa cred: roiul natural din mai intr-o luna ajunsese pe 12 rame dadant si probabail pentru ca nici nu i-am pus la dispozitie sspatiu suficient a intrat din nou in friguri, avea vreo 30 de botci.

  Ciprian, matcile cumparate de la tine au fost ok, dar mai ales fiicele lor au mers bine la mine. O chestie ciudata insa, fiicele uneia au inele galbene. Am pastrat doar o astfel de matca pentru ca anul acesta a bagat miere la greu, chiar si conditiitle dezastruoase ale lui 2014.

  Parerea mea este ca va fi tot mai greu sa gasim suse de carpatina curata, pentru ca foarte multi apeleaza la matci din vest, si hibridizarea se produce astfel foarte usor.

  • admin a scris :

   Nu e nici o chestie ciudata, matcile tinere pot avea inele mai deschise cat sunt tinere, care devin apoi maronii pe masura ce inainteaza in varsta. Matcile carpatine nu sunt obligatoriu negre( am eu o poza pe site cu o matca tanara). In rest, sper sa nu ajungem ca cei din Occident, care se lupta din rasputeri sa salveze albina neagra de la disparitie( Apis Mellifera Mellifera).

 3. Sebi a scris :

  Un articol bun. Eu ma intreb daca mai putem gasi specia pura, darmite subspecia (apis melifera carpatica), avand in vedere ca s-au cumparat matci de rasa si hibrizi cum ar fi Buckfast, din mai multe colturi ale lumii, iar trantorii se strang de la distante mari, deci si din alte stupine, pentru a se imperechea cu o matca. Poate doar in locuri bine izolate si cu apicultori exigenti cu selectarea. O intrebare: Daca matca are inele galbene ce origini poarta? Sarbatori fericite!

  • admin a scris :

   La matcile care sunt aduse masiv din afara, inele galbene sunt caracteristice in principal pentru italiana si buckfast. Din ce in ce mai mult buckfast castiga tot mai mult teren la noi, stuparii sunt fascinati de cumintenia lor.

TOP