Din nou despre varooza, in abordare proprie

Salut!
Am ales acest titlu pentru ca in acest material, la inceput de an vreau sa lamurim cateva aspect importante. Chiar daca in ultima vreme nu am mai fost foarte activ pe forum si pe site, lucrez in continuare la proiectul meu, care va fi impartasit tuturor la momentul potrivit.
Dupa cum stii deja, tot ceea ce prezint pe acest site face parte din experienta mea personala.
Despre varooza noi am mai discutat, si oricat s-ar discuta, se pare ca este un subiect de actualitate . De ce? Pentru ca…inca nu s-a gasit un medicament, un tratament care sa rezolve problema acarienilor.
Parerea mea: Nici nu trebuie sa se mai caute asa ceva, pentru ca majoritatea tratamentelor( si aici ma refer la cele bazate pe substante chimice) au efecte adverse.
Se stie acum si despre VSH si albine care lupta singure contra acarianului.
Despre tratamente cu acizi organici, timol, uleiuri esentiale. Despre stupi rotativi sau zahar pudra( aceasta din urma constituind in primul rand o metoda de evaluare a infestarii la un anumit moment).
Dar totusi….acarianul este acolo si da batai de cap tuturor stuparilor. Cine nu trateaza, ramane fara albine in urmatorii ani!?
Hm….afirmatia aceasta am auzit-o si eu cu ani in urma, dar am fost sceptic de la inceput, si bine am facut. De fapt, este o afirmatie falsa!
Din simplul motiv ca albinele nu trebuie tratate…ca niste vietati care trebuie tratate!
Dar daca nu le tratam, supravietuiesc? Da. Dar trebuie sa avem grija cum folosim cuvantul “tratam”. Aici este vorba despre abordarea problemei. Se porneste din start de la o abordare gresita. Adica, daca vrem sa scapam de acarieni, nu trebuie sa ii distrugem cu tot felul de substante. Pentru ca, avand in vedere numai acarienii, scapam din vedere albinele. Iar albinele si acarienii sunt una…daca ar fi separati, nu ne-ar mai incurca. Deci trebuie sa analizam problema si din celalalt punct de vedere, al albinelor.
Adica sa gandim si sa actionam holistic.
Nu putem sa rezolvam o parte si sa o vatamam pe cealalta. Acarienii trebuie distrusi, dar albinele nu, ele trebuie inmultite. Deci, doua parti intr-un intreg, care merg fiecare in sensuri opuse. Daca mergem numai intr-un singur sens, oricare ar fi acela, nu vom avea sanse de reusita.
Ce este deci de facut? In primul rand sa renuntam la conceptul de “tratament”. Tratamentul actioneaza intr-un singur sens. Eventual pentru inceput poate fi inclusa aplicarea anumitor substante organice care afecteaza acarienii, ca metoda radicala. Dar aceasta nu este insa solutia completa.
De fapt, este ceea ce vroiam sa-ti spun la inceput: varooza exista inca si pune probleme pentru ca este abordata necorespunzator.
Iar acum unele sugestii pentru o abordare corespunzatoare. Cateva dintre ele au fost abordate in ultima mea carte, nu le mai dezvolt, le voi enumera:
1. Controalele “dese”, cheia marilor succese. Adica de maxim 2 ori pe an in sezon, primavara si vara tarziu. Am dedicat acestui aspect multe pagini. Acolo am vorbit si de aplicarea selectiva a substantelor organice, la nevoie.
2. VSH? …Nu. Eu nu cred in acest VSH transmis doar pe linie genetica. Adica unele colonii il au si altele nu, sau unele mai mult, altele mai putin. De fapt toate il au, dar el este in stare latenta, inhibat mai mult sau mai putin de diferiti factori. Si ca sa fiu putin mai contra, este impropriu numit “VSH”. Pentru ca nu este un comportament special, ci este parte integranta din fiinta si viata albinei. Asa cum aduna polen, miere, ingrijeste puietul, etc. Concluzie: acest “VSH” nu exista, el este prezent dintotdeauna asa cum este instinctul matern la mamifere. Selectie pe VSH? In nici un caz.
3. Fagurii cu puiet de trantor?!Rama claditoare?! Nicidecum. O alta directie gresita. Pentru ca, exista perioade din an in care acarienii nu merg pe puietul de trantori. De ce? Aceasta intrebare o adresez de ani de zile multor persoane. Pana acum nu am primit nici un raspuns plauzibil. Cert este ca, eliminand periodic puietul de trantori reducem tot la fel vitalitatea coloniei de albine.
4. Matci tinere si colonii cu vitalitate crescuta. Din nou un subiect prezentat amanuntit in carte.
5. Hrana de calitate, miere si polen. Fara suplimente.
Si ar mai fi, dar toate la momentul potrivit. In acest articol nu am avut intentia sa te invat cum sa scapi de varooza, ci doar sa evidentiez o alta abordare. Abordarea mea proprie. Asa fac eu. Si pentru albinele mele varooza nu mai reprezinta de multi ani o problema.
Daca subiectul ti s-a parut interesant da-i un like mai departe, sa ajunga si la altii. Pentru a primi noutatile in continuare nu ezita sa te abonezi la newsletter.
Pe curand!
5 raspunsuri pentru “Din nou despre varooza, in abordare proprie”
-
Albinele au un simt aparte prin care detecteaza, chiar daca sunt capacite, larvele cu probleme si le elimina. Instinctul igienic este important pentru toate bolile stupului, de la varooza la loca.
-
Comanda faguri naturali cu miere de munte, fara foita artificiala si fara substante chimice. Tu ce stii despre fagurii naturali?
-
Categorii articole
Subiecte recente
Despre bolile “mai noi” ale albinelor si posibilele lor cauze-Curs de Apicultura Holistica, Modulul 2
A sosit primavara. Stupii au inceput dezvoltare...Despre clorura de litiu in tratamentul contra varoozei
Iata ca stiinta merge inainte si descoperirile ...Importanta cursului de apicultura organica si naturala
Pana acum cativa ani, conceptul de apicu...Curs de Apicultura Organica si Naturala
Pentru prima oara in Romania, pentru tot...Importanta lunii August( alta decat cea cunoscuta)
Importanta lunii August in stuparit Deun...
vreau sa stiu si eu metpoda ta……eu oricum, nu aplic asa multe tratamente…….insa tpoamna nu fac rabat……mi-e frica sa nu le pierd…..dar, sunt deschis catre alte idei si opinii…..multumesc anticipat!
Ma intereseaza studiile tale despre varoza te rog as vrea sa stiiu mai multe.
Ma intereseaza cum faci tratamentul in cursul unui an
Salut si bine ai revenit printre noi! Multi eram in dilema, daca ne-ai parasit de tot sau doar o vreme; mai ales cei care au demarat schimbari in stupina dupa scrierile si sfaturile tale. Cele bune, Sebi
Dragi apicultori ,cei ce iubesc albinele invata sa traiasca cu ele si ca ele , fara tratament .De obicei trebuie tratati oamenii bolnavi nu cei sanatosi .Dar a ajuns o moda sa tratezi la anumite date si oamenii nu fac exceptie , vine primavara vezi ca trebuie sa te refaci dupa iarna asa ca trateaza-te,Oameni buni dai cu” vitamine” pentru tine o ceapa cu o jumara si un pahar de vin iar albinelor mierea si polenul lor si umbla la ele doar in caz de nevoie , aceasta fiind , GOLIREA . golirea de miere sau de prea multa albina si dale de lucru caci de nu le dai tu i-ti dau ele tie. In rest umbla la ele cand pleci la drum primavara, daca vrei sa schimbi matca in sezon sau sa faci roiuri si cand intri la iernare. Ce s-ar intampla daca cei ce seamana seminte ar dezveli samanta la fiecare saptamana sa vada daca a incoltit .Lasale sa si creasca omule.V-ati intrebat vreodata de ce roiurile care traiesc in salbaticie nu au nevoie de tratament ? Pai este simplu, nu umbla nimeni la ele, nu le face nimeni tratament,si nimeni nu le organizeaza cuibul.Asa ca dupa un sezon in care ai umblat cat mai putin, vezi care familii au mers bine, dupa modul tau de lucru si dupa dorinta ta de dezvoltare,miere , roiuri ,ceara. etc. si inmulteste stupii din acele familii dar fa asta primavara pana la jumatatea lui iunie si nu fii calic lasa si lor caci o sa-ti para rau daca le tragi prea multa miere. Va doresc multa sanatate la toti , albine sanatoase si nu uitati , la pretul de vanzare trebuie sa fie multumit si cel bogat dar mai ales cel sarac . Nu neaparat prin pret ci mai mult prin calitate, caci noi nu dam de mancare , noi dam sanatate. Iubiti natura, iubiti albinele, iubiti ROMANIA oriunde v-ati afla.