FORGOT YOUR DETAILS?

Despre viitorul apiculturii in Romania

Vineri, 24 Ianuarie 2014 / Scris in Apicultura organica si naturala

Salut

Pentru astazi am ales un subiect de importanta majora. In ciuda avantului inregistrat in ultimii ani, apicultura din tara noastra se confrunta cu mari probleme. Probleme care probabil  nu se pot observa sau nu se doreste observarea lor.

Din informatiile pe care le detin , apicultura romaneasca se mentine in trendul mondial de declin, cauzat de disparitiile coloniilor de albine. Dar nu aceasta este problema, ci modul in care coloniile de albine dispar. Adica, dispar in numar mare, dar cum dispar e mai interesant.

De exemplu, am auzit de la cineva ca a pierdut albinele in miezul iernii, si a gasit pe fundul stupului un praf alb ca faina. Si alte exemple pot continua.

Simptomele bolilor sunt in ziua de azi neobisnuite. Ceea ce era valabil pana acum cativa ani din acest punct de vedere, acum nu se mai potriveste. Se incearca rezolvarea situatiei pe caile cunoscute, fara success insa.

Cauze sunt multe si daca se vrea, se pot gasi si mai multe. Din punctul meu de vedere acestea sunt doar efecte. Adevaratele cauze scapa majoritatii.

Pana acum cativa ani, cele mai grave din bolile coloniilor de albine se numarau pe degete: varooza si loca americana. Acum insa, acestea nu se pot numara pentru ca nu se cunosc. Stiinta se invarte in cerc cu presupuneri, fara sa tinteasca miezul. Stuparii merg inainte din inertie, atat cei incepatori cat si cei cu experienta, fara sa isi puna de cele mai multe ori intrebarea: cum va fi maine?

Apicultura romaneasca este amenintata din mai multe parti:

 1. Cunostintele invechite de  zeci de ani la care se raporteaza majoritatea
 2. Amestecul raselor de albine datorita importului masiv de rase selectionate din alte tari.
 3. Tratamentele care sunt distribuite  coloniilor de albine si care constau in substante chimice deosebit de toxice, atat pentru ele cat si pentru oameni
 4. Dorinta majoritatii de a face profit prin orice mijloace, si aici intra tot ceea ce facem pentru a obtine produsele apicole.

Si daca ar fi sa discutam despre fiecare punct in parte, nu ne-ar ajunge zile si saptamani intregi.

Nici in alte parti situatia nu este roza. Numai ca se ofera mai multe posibilitati de alegere si oamenii sunt mai informati. De pilda, in Germania majoritatea trateaza contra varoozei cu acizi organici, chiar daca fac apicultura conventionala. Problema nemtilor consta in chimizarea excesiva a agriculturii si in lipsa suprafetelor naturale, necultivate, cu flora spontana. Noi avem aceste suprafete, dar nu stim sa profitam de acest avantaj.

Si mai este o problema, care ia amploare din ce in ce mai mult la noi: majoritatea viseaza la apicultura mecanizata, la un mod de lucru industrial.

Din pacate aceasta nu va mai fi valabila in viitor.

Supravietuirea albinelor si o activitate apicola profitabila vor avea ca fundament  elemente cheie despre care probabil voi discuta data viitoare. Partial le gasesti in cartea “Initiere si practica in apicultura organica si naturala”.

Sper ca acest mesaj sa iti dea putin de gandit si, de ce nu, sa te faca sa incepi sa iti pui intrebari. Aboneaza-te la newsletter pentru a primi toate noutatile si citeste  cartea mea despre apicultura viitorului, fara tratamente chimice si fara faguri artificiali.

Astept mesajul tau pertinent pe adresa mea de mail sau ca replay aici, pe site.

Pe curand!

 

7 raspunsuri pentru “Despre viitorul apiculturii in Romania”

 1. Dinu a scris :

  Stimate domn aveti mare dreptate,s-au schimbat foarte multe in apicultura in ultimii ani.In primul rand s-au schimbat albinele,nu mai sunt albinele de acum 20-30 de ani,nu mai au forta de a se dezvolta exploziv ca atunci,si in consecinta a scazut si productia.Stuparii au reactionat facand lazile tot mai mici pentru a le putea umple cu albina,de la lazi de 24 de rame sa ajuns la 20,apoi la 17,14,12,10 si mai nou la 8 rame de cuib.Dupa umila mea parere toata vina pentru tot ce se intimpla cu albinele o poarta progresul stiintific al omenirii.In ce priveste apicultura fara tratamente chimice sunt foarte sceptic.Stima.

  • admin a scris :

   Intr-un fel asa este, insa v-as sugera sa va ganditi ca albinele ar avea poate nevoie de mai mult spatiu pe verticala si nu pe orizontala…

 2. carmen a scris :

  poluare la greu…schimbari climatice….albinele sunt primele in a da semnale de alerta

 3. Marin a scris :

  Salut
  Sunt sigur de faptul ca exista alternative mai bune decat tratarea chimica. De asemenea cred ca tu ai gasit una dintre solutii. Dar asa cum precizezi si in carte si mentionezi si in acest comentariu este nevoie de flora spontana. Ea exista, dar, numai in anumite zone. Pornind de aici ori elaboram metode valabile pentru fiecare areal-zona, sau dezvoltam apicultura doar in zone cu o flora spontana ce se intinde pe toata perioada de cules a albinelor.

  • admin a scris :

   Raspunsul ti l-ai dat singur. De ce nu poti face culturi de vita de vie sau smochini in varful muntelui? Din acelasi motiv nu vei putea face nici apicultura in zonele neprielnice. Este necesar sa intelegem ca primul pas este sa ne raportam corect la ceea ce ne ofera natura, si nu sa adaptam noi situatiile. Pana acum s-a incercat mereu acest lucru, s-a crezut ca merge, dar de acum apare reversul medaliei, dezechilibrul.
   De bine, de rau, Romania sta inca bine la capitolul flora spontana. Fara flora spontana, albinele nu numai ca nu produc, dar nu supravietuiesc. Mai departe totul sta in intelegerea noastra, pentru a proteja ceea ce avem.

 4. fusi a scris :

  Din pacate problemele sunt tot mai grave.Am pierdut si eu citeva familii de albine in acest sezon rece fara a avea prea multe explicatii.In zona mea pasunatul intesiv face ravagii.Va trebui sa mut albinele in alta zona din iunie neavind posibilitate sa merg cu ele in pastralAstept o reactie raportata la tratamrntul cu acid formic,pt ca eu am aplicat acest tratament in toamna si nu stiu la ce sa ma astept pe viitor

 5. Ola Ioan a scris :

  Da, e logic , albina ar trebui tinuta in locuri nepoluate, departe de agricultura intensiva. Tu ai prezentat muntele ca un astfel de loc. Insa nu sunt convins, ca toti care ne-am dori un altfel de albinarit ne-am gasi vetre stabile in astfel de zone nepoluate.

TOP