FORGOT YOUR DETAILS?

Despre rasele de matci si importanta lor in rentabilitatea apiculturii

Sambata, 22 Februarie 2014 / Scris in Apicultura organica si naturala

 

O problema destul de acuta care se pune in randul stuparilor: ce rasa de matci e mai buna acum, cand s-a dat liber la fonduri si exista cerere de miere pe piata? Sau cu alte cuvinte, cu ce tip de albine putem face cat mai multa miere?

Si din nou toate se invart in jurul banilor. Odata cu cresterea posibilitatilor, cresc si pretentiile si eu cred ca este absolut normal sa fie asa. Cu o singura specificare: ar trebui sa creasca si gradul de constientizare al celor direct implicati in fenomenul apicol, indiferent de scara ierarhica pe care se afla.

In articolele trecute si in cartile pe care le-am scris, am aratat cum si de ce factori depinde rentabilitatea apiculturii. A ne margini numai la matca in sine, inseamna a privi problema dintr-o singura directie, ceea ce nu este de dorit. Deci inainte de a ne intreba ce rasa ne trebuie sa facem multa miere, trebuie sa ne informam temeinic despre toti factorii de care depinde calitatea unei matci si modul in care aceasta calitate se poate reflecta in buzunarul fiecaruia dintre noi.

De fapt, ceea ce vreau sa spun este: calitatea unei matci depinde in primul rand de stupar si apoi de materialul genetic.

Deci, inainte sa ne uitam peste gard la rase cu pedigree, ar fi bine sa ne uitam la noi. Facem noi totul bine, creem conditii reale pentru ca o matca sa isi etaleze calitatile?

Si acum despre carpatina noastra.

Neselectionata, roitoare, neproductiva sau mai putin prezentabila in comparatie cu rasele indelung selectionate din alte tari, asa o catalogheaza multi dintre noi. Eu ii atribui insa avantajul major pe care toate celelalte rase cu pedigree l-au pierdut, si despre care nu voi da alte detalii. Chiar va rog sa va ganditi care ar fi acesta. De exemplu, coloniile mele de carpatina puse cot la cot cu carnica germana au strans nu numai mai multa miere, dar au si alte calitati despre care voi vorbi poate in urmatoarele subiecte.

Problema e ca eu nu am urmarit mierea, ci cu totul altceva.

Pentru a intelege carpatina trebuie sa privim dincolo de ea si de continutul celulelor din faguri. Dupa ce o intelegem stim de ce are nevoie pentru a se manifesta in deplinatatea fortelor sale.

Din pacate, unul din paradoxurile romanesti este:

Avem dar nu stim sa folosim.

Oare cum e mai bine: sa ne bucuram ca avem inca o rasa de albine naturala, dar nu stim sa lucram cu ea, sau sa ne intristam pentru ca vecinii nostri au fost harnici si au creat soiuri care la prima vedere sunt” mai asezate”?

Nu pot sa inchei fara a recomanda citirea cartii “Initiere si practica in apicultura organica si naturala”.  Mai mult ca oricand, romanii au nevoie de informatie si orientare in directia cea dreapta. Punctul meu de vedere despre calitatile matcilor este dezbatut in amanunt.  Sunt sigur ca  va fi de folos.

Lasa-mi mesajul tau si nu uita sa te inscrii la newsletter pentru a primi in timp util toate noutatile. Primavara se apropie cu multe surprize!!

 

4 raspunsuri pentru “Despre rasele de matci si importanta lor in rentabilitatea apiculturii”

 1. Filip Dorin a scris :

  pana anul trecut sustineam sus si tare albina noastra . anul trecut am vazut productia unui prieten[ cu bukfast???] si am fost foarte impresionat.

 2. viorel a scris :

  ti-ai promovat cartea mersi

 3. fusi a scris :

  S-ar putea ca in prima faza matcile importate sa fie rentabile insa pe termen lung ele pot oferi surprize neplacute cred eu.Sunt adeptul matcilor nostre carpatine adaptate intru totul zonelor noastre.Cine nu stie sa realizeze performata cu matca noastra nu va reusi nici cu altele.Eu cred ca pe termen lung aceast import de alte rase ne va costa tot mai mult pt ca ele vin cu un alt fond genetic dar pot veni si cu boli sprcifice altor rase.Concluziile vin de la sine.
  Haideti intai sa citim o carte sa incercam sa punem in practica daca credem ca ofera informatii utile si apoi sa judecam sau sa acuzm

 4. marian a scris :

  sustin cu tarie carpatina. de ce oare fancezii o importa masiv?

TOP