FORGOT YOUR DETAILS?

Cuprins si comanda carte

Pentru comanda da click aici:

http://www.librarie.net/p/194653/Initiere-practica-apicultura-organica-naturala-Apicultura-organica-fara-faguri-artificiali

sau aici:

http://apiluk.ro/index.php/product_details/display/id/524

Cartea “Initiere si practica in apicultura organica si naturala” este tot ceea ce ai nevoie pentru a practica apicultura la un alt nivel.

Vei citi in aceasta carte elementele pe care eu le-am elaborat pentru a iesi din situatiile negative in care ma gaseam. Aceste elemente sunt absolut originale , deci nu le gasesti in alte carti. Ba mai mult, mediul academic a identificat nu mai putin de 5 patente de importanta nationala si mondiala. Iti prezint asadar un material extrem de valoros!

La capitolul timp, oboseala, stres, pot sa iti spun ca la ora actuala imi permit sa intretin un numar de colonii de cel putin 10 ori mai mare decat la inceput fara sa am nevoie de timp suplimentar, fara sa muncesc excesiv si fara sa fac munca fizica extenuanta. Am invatat de ce 2-3 interventii pe an in stupina reprezinta maximul necesar si cum sa fac ca fiecare interventie/colonie sa nu dureze mai mult de 5-7 minute. Cu alte cuvinte, eu aloc fiecarei colonii anual maxim 15-20 minute. In restul timpului prefer sa fac altceva, si chiar daca merg la albine imi place sa stau langa ele, sa le observ….

La capitolul roire, in acord cu cele scrise mai sus, iti dai seama ca acest fenomen pentru mine nu mai reprezinta o problema. Am elaborat metode prin care pragul de roire este depasit in dinamica (adica albinele isi vad de treaba la capacitate maxima), ceea ce aduce un plus de productivitate la sfarsitul verii. Paradoxal, fara sa intervin agresiv si sa enervez coloniile saptamanal pentru a le rupe botcile sau a le lua puietul.

La capitolul varooza, au trecut 7-8 ani de cand am dat facut ultimul tratament cu substante chimice. Varachetul, mavrirolul si alte substante chimice toxice sunt deja istorie! Ba mai mult, dupa ce am renuntat si la fagurii artificiali, lucrand numai cu faguri naturali pe care albinele si-i construiesc singure am ajuns la performanta de a executa tratament o singura data pe an cu acid oxalic, selectiv.

Acest lucru inseamna ca am si colonii pe care nu le tratez deloc!

Depopularile sau disparitiile coloniilor de albine imi sunt total straine.

La capitolul boli, am elaborat remedii si metode de profilaxie si tratament specifice. Loca Americana acum nu mai este un dusman de temut al albinelor, ci un factor nesemnificativ. Prin metodele elaborate am reusit vindecarea si altor stupine din mai multe zone ale tarii. Fara substante chimice!! De asemenea nosemoza, puietul varos, au fost eradicate din stupina mea.

Fata de acestea mai adaug elaborarea metodelor de analiza a existentei si starii matcii in nucleul de imperechere sau in colonie fara sa ridic ramele cu puiet, precum si metode de crestere si selectie a matcilor si trantorilor.

Toate aceste elemente compun un sistem complet si complex de intretinere a albinelor in maniera organica-naturala, pe care l-am denumit sistemul Maximus.

 

In continuare iti prezint in detaliu ceea ce poti invata din aceasta carte.

Capitolul 1 :Conventional, Eco, Bio, Organic, Natural 

Elemente cheie pentru a intelege ce fel de apicultura practicam. Din pacate inca aceste notiuni in tara noastra sunt in derizoriu, de aceea am considerat ca trebuie sa le lamurim.Acest capitol explica in amanunt ce inseamna fiecare notiune in parte si arata diferenta dintre ele, precum si aplicabilitatea lor directa in stuparit.

Capitolul 2: Holistica. Reductionism. Echilibru 

Aici am explicat bazele conceptului holistic in comparatie cu cel reductionist in abordare proprie. Este unul din capitolele cheie ale acestei carti, care necesita o intelegere totala. Intelegand acest capitol facem primul pas catre apicultura holistica. Intelegem ce inseamna integralitate, si cum putem sa integram activitatea coloniei de albine in armonia naturii si a universului.

Capitolul 3: Notiuni de apicultura biodinamica 

O noua punte catre apicultura holistica din perspectiva biodinamica.

Principii si notiuni importante pentru a intelege elementele reale care stau la baza desfasurarii vietii coloniei de albine. Patrundem in intelegerea universului material prin accesarea constienta a planurilor superioare care il guverneaza. Aici am prezentat elementele de baza pe care Rudolf Steiner le-a enumerat in conferintele sale despre albine , pentru ca ulterior sa le integrez in practica si modalitatile de lucru.

Capitolul 4: Caracteristicile fagurilor naturali 

In directa corelatie cu primele trei capitole de mai sus, aflam care sunt caracteristicile fagurilor naturali, cu totul altele fata de cele care se cunosteau pana acum. Intelegem de ce este bine ca fiecare colonie sa creasca de la sine faguri naturali, precum si de ce acesti faguri contin anumite tipuri de celule. Nimic nu e intamplator, ba mai mult, vom vedea de ce construirea fagurilor reprezinta cea mai importanta activitate a coloniei, iar ceara cel mai important produs.

Capitolul 5: Desfasurarea vietii coloniei de albine. Cele trei elemente cheie 

Legea de dezvoltare a coloniilor pe axa verticala – orizontala

Matricea

Forta vitala

Sunt cele trei elemente cheie care stau la baza activitatii coloniei de albine. As putea spune ca acest capitol reprezinta esenta acestui volum. Tot ceea ce va urma de aici incolo se invarte in jurul acestor elemente cheie.

Pentru comanda da click aici:

http://www.librarie.net/p/194653/Initiere-practica-apicultura-organica-naturala-Apicultura-organica-fara-faguri-artificiali

sau aici:

http://apiluk.ro/index.php/product_details/display/id/524

Capitolul 6. Principalele tipuri de stupi utilizate în întretinerea albinelor. Privire prin prisma raportarii la matrice 

Acest capitol contine o analiza detaliata a principalelor tipuri de stupi utilizate pana la ora actuala. Frecvent am auzit intrebari de genul: care este cel mai bun tip de stup? Frecvent am auzit si citit mii de interpretari. Nici una insa nu avea la baza elementele care sunt prezentate aici. Vei intelege de ce unele tipuri de stupi roiesc mai des, de ce unele fac albine si altele fac miere, de ce se blocheaza cuibul in cules, si multe altele. In final vei sti care sunt elementele cheie pe care un stup trebuie sa le aiba neaparat.

Capitolul 7. Stupul tip Maximus. Prezentare 

Caracteristica stupului tip Maximus în dezvoltarea si întretinerea coloniei de albine . Starea de  echilibru în dezvoltarea vertical-orizontala a cuibului

Diferenta între stup si sistem

Trecerea coloniilor de la alte sisteme la Sistemul Maximus

Prezentarea stupului cu care lucrez eu si pe baza caruia am elaborat  sistemul Maximus. Contine de asemenea elemente de diferentiere intre stup si sistem(notiuni care se confunda la ora actuala), precum si metode de trecere de pe alte tipuri de stupi pe acest tip.

Capitolul 8. Întretinerea coloniilor în Sistemul Maximus 

Întretinerea roiurilor pe faguri cu foita artificiala

Dezvoltarea de primavara

Metoda “ Trei odata”

Metoda “ Doua  sus si una jos”

Întretinerea coloniilor în timpul culesului

Culesurile de scurta durata si intensitate crescuta

Culesul de vara la flora spontana

Metoda de evitare a mierii de mana

Pregatirea de iernare

Metoda de restrângere a cuibului

Metoda de iernare cu folie si fund total descoperit

Factori de stres în iernarea coloniilor de albine

Caracteristici legate de folie si condens

Acest capitol contine metode de intretinere a roiurilor pe tot parcursul sezonului. Aceste metode au fost elaborate pentru a obtine atat dezvoltare optima cat si productie. Iti arat deci cum sa inmultesti albinele dar sa ai si productie de miere in acelasi timp, in functie de zona si perioada in care te afli. Deviza mea este: fiecare roi trebuie sa fie pana in toamna colonie de productie si sa dea cel putin un cat de miere. Aplicand ceea ce scrie aici vei obtine si tu aceleasi rezultate. Trecand prin toate perioadele specifice sezonului apicol vei invata sa lucrezi elegant de primavara pana toamna, astfel incat iernarea sa decurga fara probleme si dezvoltarea in primavara urmatoare sa fie la cote maxime.

Bine-nteles, nu vei face mai mult de 2-3 interventii pe an la fiecare roi.

 Capitolul 9. Întretinerea coloniilor standard pe faguri cu foita artificiala

Iernarea coloniilor standard

Dezvoltarea coloniilor standard primavara

Întretinerea coloniilor în timpul culesului

Alte noutati pentru o productie crescuta

Înmultirea coloniilor întretinute pe faguri artificiali.

Metode de dezvoltare a roiurilor

Metode de intretinere a coloniilor de productie de-a lungul unui intreg sezon. Tot ceea ce trebuie sa facem pentru a obtine productie optima cu operatiuni minime dar cu eficacitate maxima. De asemenea, cele mai bune metode de dezvoltare a roiurilor nou formate, astfel incat sa ajunga la dezvoltarea optima pana in toamna si sa dea si o recolta de miere.

Capitolul 10. Întretinerea coloniilor pe faguri naturali

Întretinerea  pe faguri naturali a coloniilor mici

Trecerea de la faguri artificiali la faguri naturali

Fagurii naturali cu celule de albine lucratoare

Cele trei elemente cheie în obtinerea lor

Fagurii naturali cu celule de trântori

Celulele de conversie. Importanta si   însemnatatea lor. Metoda de evaluare a dezechilibrelor prin intermediul arhitecturii

Obtinerea fagurilor naturali

Obtinerea fagurilor naturali primavara

Metoda intercalarii ramelor

Metoda de saturare controlata cu puiet de trântori

Metode libere de realizare a dezvoltarii coloniilor pe faguri naturali

Metoda cu rame neintercalate

Metoda „În T” de dezvoltare pe faguri naturali în timpul verii

Metoda „Doua jos”

Metoda „în T”- extinsa

Diferite situatii în cresterea ramelor naturale

Specificitatea fenomenului de saturare cu trântori

Analiza fenomenului de roire

Concluzii asupra metodelor de lucru în sistemul Maximus. Elemente cheie

Acest capitol reprezinta elementele cheie pentru a aplica apicultura organica si naturala. Citeste cu atentie subcapitolele, ele spun totul. Un capitol complex, care contine toate elementele necesare intretinerii coloniilor pe faguri naturali. De la obtinerea primilor faguri naturali, inlocuirea treptata a fagurilor artificiali, pana la intretinerea efectiva numai pe faguri naturali. Aflam inclusiv caracteristicile principale ale fenomenului de roire si cum poate fi prevenit utilizand metodele holistice.

Capitolul 11. Obtinerea matcilor. Abordare holistica 

Cresterea

Elemente cheie în obtinerea matcilor prin transvazare

Cresterea matcilor în colonii starter

Cresterea matcilor fara colonii starter

Împerecherea

Despre nucleele de împerechere si modelul de nucleu ideal

Nucleii pe corpuri de stup

Utilizarea metodei fagurelui graitor. Interpretarea fagurelui graitor

Factori si situatii de risc

Reactivarea unui compartiment depopulat

Reactivarea nucleului când ambele compartimente   sunt depopulate

Schimbarea matcilor

Capitolul contine elemente cheie pentru obtinerea matcilor folosind principii si metode holistice. De la crestere pana la imperechere, am prezentat in amanunt toti pasii necesari obtinerii unor matci de calitate. Sunt prezentate caracteristicile unui nucleu de imperechere ideal precum si modalitatea efectiva de lucru daca vrem sa obtinem matci.

Capitolul 12. Selectia 

Selectia matcilor

Selectia în functie de reactivitatea fortei vitale

Selectia trântorilor 

Metode holistice folosite in selectia matcilor si trantorilor. Totul este privit in integralitate, ceea ce aduce un plus de valoare rezultatelor.

Capitolul 13. Bolile albinelor în viziune holistica 

Forta vitala si planurile informationale.   Remedii si vitalitate

Argila

Argintul coloidal

Remedii informationale

Tincturi, ceaiuri

Metode de aplicare a remediilor organice si  informationale

Metode profilactice si terapeutice pentru diferite tipuri de boli.  Totul in deplin acord cu natura si universul, fara substante chimice. Vei invata ce sunt remediile informationale si organice , precum si modul in care actioneaza , completandu-se reciproc, pentru insanatosire sau prevenirea bolilor.

Capitolul 14. Instinctul de igiena si activitatea armonica a coloniei

Infestatia cu varroa. Abordare holistica

Metode de analiza a gradului de infestare cu varroa

Folosirea coloniilor cu instinct igienic crescut

Efectuarea tratamentului cu acid oxalic

Elemente cheie in gestionarea varoozei. Vei afla cand este capabila colonia de albine sa reduca singura numarul acarienilor, care sunt factorii implicati in acest proces precum si pasii pe care trebuie sa ii faci pentru a ajunge si tu sa renunti total la tratamentele cu substante chimice.

Capitolul 15. Evaluarea si gestionarea situatiilor de risc 

Metoda de analiza a distributiei

Metoda fagurelui graitor

Metoda de tatonare cu matca împerecheata

Metoda cu fagure artificial introdus în mijlocul   cuibului în corpul superior

Metoda “Doua jos si una sus”

Metode prin care analizam starea coloniei, a existentei matcii sau a  starii matcii( imperecheate sau neimperecheate) fara sa ridicam fagurii cu puiet si albine din cuib.  Aflam astfel noi valente ale fagurelui natural, in corelatie directa cu tiparul de dezvoltare al coloniei.

Capitolul 16. Caracteristica Sistemului Maximus în comparatie cu alte sisteme de întretinere a albinelor 

O comparatie reala intre sistemul Maximus si celelalte sisteme existente la ora actuala, cu avantaje si dezavantaje. Privire din alte unghiuri asupra a ceea ce ofera acest sistem si posibilitatile sale de aplicabilitate directa pentru apicultura organica si naturala.

Capitolul 17. Produsele apicole, remedii pentru diferite afectiuni 

Ceara

Propolisul

Polenul si pastura

Apilarnilul

Laptisorul de matca

Veninul

Mierea

Fagurii cu miere

Cele mai importante lucruri despre produsele apicole: obtinere, pastrare, utilizare. Eficacitatea acestor produse depinde de aceste trei lucruri.

Daca ai avut rabdare sa citesti pana aici, ai observat ca prin aceasta carte ofer mai multa valoare. Valoare care se traduce in cunoastere la un alt nivel fata de cel cu care ai fost obisnuit pana acum. Cunoasterea aceasta este rodul a ani de munca neintrerupta, observatii, analiza si cercetare. Dupa ce o citesti nu uita sa-mi lasi parerea ta, sub forma unui feedback real si sincer.

Comanda cartea aici:

http://www.librarie.net/p/194653/Initiere-practica-apicultura-organica-naturala-Apicultura-organica-fara-faguri-artificiali

sau aici:

http://apiluk.ro/index.php/product_details/display/id/524

Un raspuns pentru “Cuprins si comanda carte”

  1. Paul a scris : Reply

    ma intereseaza sa stiu daca se organizeaza ceva, atelier sau ceva de genul, pentru cei interesati de a trece la apicultura organica. multumesc.

Lasa un comentariu

TOP