FORGOT YOUR DETAILS?

Aprecierea calitatii matcilor in functie de marimea botcilor

Sambata, 4 Ianuarie 2014 / Scris in Apicultura organica si naturala

Salut,

Astazi de implinesc 3 ani de cand am postat primul articol pe site. Prima carte era deja aparuta, totul era la inceput. Foarte putine persoane stiau ceva  despre apicultura holistica, organica si naturala in Romania.

Dupa 3 ani, lucrurile au evoluat foarte mult. Foarte multi oameni cunosc conceptul holistic, dar si mai multi au inceput sa lucreze in sistemul Maximus. Apicultura romaneasca a inceput sa faca pasi marunti, dar siguri catre RENASTERE.

Deosebit de important este faptul ca:

Foarte multe persoane au inteles specificul sistemului holistic si au renuntat la fagurii artificiali si la tratamentele cu substante chimice de sinteza.

Desigur si in acest an am multe noutati pe care le voi dezvalui la momentul potrivit. Acum vreau sa prezint cateva elemente cheie despre botci si calitatea matcilor.

Stim ca matcile sunt de 3 feluri: schimbare linistita, roire si salvare. Se spune ca matcile de roire sunt cele mai bune, pentru ca botcile sunt mari, oua bine si umplu repede stupul de albine. Matcile de schimbare linistita sunt si ele bune, dar se obtin putin  mai rar decat cele de roire.

Frecvent stuparii asociaza dimensiunile botcilor cu calitatea matcilor. Experientele mele contrazic insa acest lucru, deoarece din  botcile mari pot sa iasa matci mici si invers. Aici trebuie sa tinem cont de 3 elemente cheie:

 1. Nu putem aprecia lungimea reala a botcilor, deoarece baza lor este adanca, in interiorul fagurelui. Din acest considerent, botci de  lungime normala pot parea mici uneori.
 2. In momentul luarii unei larve in crestere, albinele construiesc baza la dimensiuni diferite, in functie de celulele din care incep cresterea. Botcile cu baza mai ingusta vor fi de regula mai lungi, iar cele cu baza mai larga, vor fi mai groase si de lungime medie.
 3. Chiar daca baza botcii este construita normal, laptisorul poate sa nu fie in cantitate suficienta, motiv pentru care matcile vor creste probabil la dimensiuni normale, dar nu vor avea vitalitatea si calitatile necesare. In acest caz, botcile chiar daca sunt mari, nu inseamna ca au matci de calitate.

Pentru a putea aprecia calitatea unei matci dupa botca, trebuie sa stima ca:

–   Botcile netede cu pereti subtiri au inauntru larve crescute pe sirop, in lipsa culesului natural, a caror vitalitate poate fi in cel mai bun caz medie

–  Botcile cu crestaturi si pereti grosi garanteaza matci cu vitalitate optima

–   Botcile crecute in timpul culesului, peste care s-au construit faguri garanteaza matci cu vitalitate de exceptie.

In plus trebuie sa urmarim doar ca dimensiunile acestora sa fie normale si nimic mai mult in aceasta privinta,  urmand ca mostenirea caracterelor genetice sa isi spuna apoi cuvantul in calitatile lor.

Pentru a intelege mai bine acest articol citeste cartea“ Initiere si practica in apicultura organica si naturala”. Aici am descris modalitatea in care cresc eu matcile utilizand doar principii naturale.

Daca ti-a placut  articolul trimite-l mai departe si lasa-mi un mesaj daca doresti sa abordez in viitor o anume tema.

 

 

4 raspunsuri pentru “Aprecierea calitatii matcilor in functie de marimea botcilor”

 1. Filip Dorin a scris :

  chiar daca subiectul de azi il siam ,il citesc cu multa placere si astept si alte articole, mai ales legate de apicultura holistica,organica si naturala.

 2. Constantin Magheran a scris :

  Foarte adevarat. Calitatea viitoarei matci depinde de calitatea si cantitatea hranei administrate larvei.
  Daca este cules si multa albina doica, hrana va fi de calitate si albinele vor cladi fagurasi.
  In rest marimea botcii stiu albinele sa o faca, mai bine decat noi.
  Numai bine !

 3. Ola Ioan a scris :

  E adevarat, natura stie cel mai bine cand e momentul optim pentru nasterea unor fiinte cu o vitalitate maxima, deci matcile de roire precum cele de schimbare linistita par a fi cele mai ok. Pana in 2012 am avut doar matci de roire si cateva din schimbare linistita. Citind despre metodele de crestere pe care le-ai prezentat in cartile tale, anul trecut am crescut cateva artificial, incercand sa aduc influenta lunii pline in crestere…doar ca acum dupa ce am citit de mai multe ori ultima carte, am depistat o gresala care s-a strecurat in a doua carte. Acolo, afirmai ca faci transvazarea in prima zi dupa noaptea cu Luna Plina, lucru care nu mi se parea logic in contextul celor prezentate… in volumul urmator e corect, transvazare dupa noaptea cu Luna Noua… Citesc cu placere orice articol scris de tine…dar fiind vorba despre matci si calitatile lor, ar fi bine vanit un articol care sa prezinte in viziune holistica parerea ta despre situatiile in care matca este schimbata linistit pentru ca ” s-a accidentata” sau a fost “accidentata” SAU in cartea ta ai scris clar despre faptul ca matcile obtinute prin metode de crestere artificiala se folosesc doar in unitatile de preoductie- cum sa abordam situatiile de schimbare linistita din unitatile in care avem astfel de matci? Pot fi considerate de linie si daca sunt ok, pot fi introduse in lotul de prasila?

 4. Marin a scris :

  Salut, Abordeaza orice subiect, mai ales de sezon ca e bine. Multumim!

TOP