FORGOT YOUR DETAILS?

Aprecierea calitatii matcii inca din nucleul de imperechere

Duminica, 7 August 2016 / Scris in Apicultura organica si naturala

De curand unul din utilizatorii de pe forum m-a intrebat cum putem recunoaste calitatile unei matci cand inca se afla in nucleul de imperechere. O intrebare foarte buna, cu atat mai mult cu cat, pentru a o pune in practica trebuie sa avem un nucleu capabil sa sustina o colonie de albine care sa-si asigure singure cele necesare (miere, polen, sa-si cladeasca fagurii naturali).

In mod normal o matca isi arata calitatile dupa cel putin un sezon apicol complet, dar eu nu am nevoie de atat de mult timp pentru a-mi da seama ce poate sa faca.

Cele doua elemente cheie in aceasta chestiune sunt reprezentate de:

  • nucleul de imperechere
  • raportul intre elementele distributiei

Daca ai inteles pana aici despre ce este vorba, poti sa mergi mai departe. Daca ai nelamuriri te invit sa citesti cartea” Initiere si practica in apicultura organica si naturala” si apoi sa revii la subiect.

Acum sa le luam pe rand:

Nucleul de imperechere trebuie sa aiba capacitatea de a oferi coloniei un volum de minim 4 rame ME. Acest volum este determinat de mine ca reprezentand pragul minim pentru o colonie care trebuie sa se dezvolte singura in perioada mai-august, fara nici un ajutor, in orice conditii de mediu existente.

Raportul intre elementele distributiei reprezinta un raport  intre modul in care colonia din nucleu a ocupat celulele de albine cu miere, polen, puiet( capacit/oua) si construirea fagurilor naturali. Comparativ, la o colonie de productie ne intereseaza modul in care matca se raporteaza la sistem si dezvolta, respectiv pune colonia la treaba. Aici insa este vorba de cu totul altceva, gen “blitz diagnostic”. Eficacitate maxima, nu a dat pana acum rateuri.

Cum procedez efectiv:

  • pana la nivelul de imperechere a matcii, conform celor scrise in carte la capitolul despre cresterea si imperecherea matcilor
  • apoi , daca observ un raport de distributie optim pe cel putin unul din fagurii graitori din compartimentul nucleului ( 2 rame) las nucleul la liber pe 4 rame prin scoaterea diafragmei despartitoare
  • indiferent de perioada in care ma aflu atunci, nu mai umblu la nuclei pana la inceputul lunii August. In acest sens, e posibil sa nu ma uit in ei chiar si 2 luni
  • sub nici o forma nu stimulez/tratez cu vreo substanta
  • in August la evaluarea raportului de distributie pot sa fac selectie din mai multe matci existente, alegandu-le pe cele mai bune. Procedez asa atat la matcile de prasila cat si la cele de productie
  • perioada optima de evaluare este cea in care culesul este slab.
  • Deci nu am nevoie de cules bun, si nici de stimulare pentru dezvoltarea nucleilor!

Pentru exemplificare am atasat si doua filmulete pe care te invit sa le urmaresti cu atentie.

https://www.youtube.com/watch?v=F84C2mBrXvI

si

https://www.youtube.com/watch?v=Y9vlZi203Go

Daca lucrezi pe sistemul Maximus si stapanesti bine cel putin elementele de baza, te invit sa ma provoci adresandu-mi intrebari sau nelamuriri. Pentru ca imi plac provocarile voi face tot posibilul sa raspund fie aici, sau pe forum.

Pe curand!

 

 

 

 

 

 

TOP