FORGOT YOUR DETAILS?

Cum e mai bine…..cu…sau fara?

Sambata, 10 August 2013 / Scris in Apicultura organica si naturala

 

[youtube]A8AyhjhSw9g[/youtube]

 

Salut

Din pacate in ultima vreme nu am reusit sa fiu la fel de activ pe site asa cum mi-as fi dorit. Pot sa spun insa ca am incheiat o etapa in urma careia ofer tuturor roadele cercetarilor mele.

Astazi, oricine doreste sa practice apicultura organica si naturala are acces la cartea “Initiere si practica in apicultura organica si naturala” care contine tot ceea ce trebuie despre acest subiect.

Acum vreau sa discutam niste aspecte legate direct de rezultatele in activitatea apicola si ne vom raporta la apicultura care se practica la ora actuala in Romania. Daca esti incepator acest articol iti va fi foarte folositor si vei vedea in continuare de ce.

Si eu am fost incepator, dar in alte vremuri, cand simplul fapt de a avea stupi in curte nu atragea dupa sine beneficii materiale, ca acum. Pe atunci mierea era ieftina si oamenii nu erau prea interesati de aceasta ocupatie. In primii ani  credeam ca apicultura si natura sunt in stransa legatura, pana intr-o seara cand ….am facut un tratament cu Varachet la albine. Datorita cutiilor nu foarte bine imbinate, am inhalat foarte mult fum si nu m-am simtit tocmai OK….In plus hainele de pe mine miroseau foarte tare si m-am intrebat oare cum se simteau albinele in acele momente.

Acesta a fost primul moment in care am inceput sa imi pun intrebari.

Al doilea a venit atunci cand la sugestiile altor stupari, am cumparat si benzi de Mavrirol, pe care le-am pus in stupi toamna. Primavara, cand am scos benzile, am vrut sa le arunc intr-un loc sigur(stiind ca sunt toxice), dar nu mare mi-a fost mirarea cand am vazut alte persoane care le aruncau in fundul gradinii in gramada de balegar sau cand am auzit ca se folosesc si ca fitile pentru lampile cu gaz.

Mi-am dat seama astfel ca multe persoane care practicau apicultura nu aveau nici o notiune despre ceea ce inseamna toxicitate si efecte negative pentru sanatate.

Am realizat ca de fapt natura, naturalul si apicultura sunt destul de indepartate una de cealalta.

Pe atunci nu aveam nici o notiune de apicultura naturala, dar imi incoltise in minte intrebarea: fara tratamente chimice nu se poate?

Au trebuit sa treaca multi ani de-atunci, pentru a putea sa-mi raspund la aceasta intrebare afirmativ.

Ba da, se poate!

Zilele trecute vorbind cu alte persoane, im spuneau: “Vara nu am timp nici sa rasuflu. Este foarte mult de lucru la albine, tot timpul trebuie sa stai langa ele”. Hm, ma gandeam eu, din primavara nu am mai umblat la stupii mei, si suntem aproape la mijlocul lunii august.

Nu am spus acest lucru multora, pentru  ca aceste lucruri nu se spun in gura mare. Majoritatea nu  cred nici cand le spun ca se poate vindeca Loca Americana fara substante chimice, sau ca nu am mai dat cu Varachet de 7-8 ani.

Mai mult nu voi dezvolta aceste subiecte, in carte este tratat totul in amanunt.

Cred insa  ca ar trebui sa incercam fiecare dintre noi sa integram coloniile de albine in natura. Prin metodele de lucru, prin cunoasterea pe care o putem dobandi.

Am decis astfel sa elaborez un pachet de masuri care ii vor sprijini pe toti cei care vor dori sa practice apicultura organica si naturala.

Primul pas pe care l-am facut a fost sa elaborez sistemul Maximus – de intretinere a coloniilor de albine fara faguri artificiali si fara substante chimice si sa editez volumul complet in care este descris acest sistem.

Al doilea pas a fost redeschiderea FORUMULUI. Forumul  este din nou  activ.  Aici  se pot schimba pareri si fiecare poate beneficia de suportul meu.  Urmatorii pasi vor fi dezvaluiti pe parcurs.

Este esential sa intelegem ca apicultura naturala nu se poate invata din discutii sau de pe internet. Pentru ca are la baza principii si metode integrative, holistice, acestea necesita o intelegere adanca, care poate fi dobandita numai in urma citirii cartilor si apoi aplicarii cunostintelor pas cu pas in stupina proprie.

In incheiere vreau sa te rog sa-mi lasi un comentariu dupa ce vei citi cartea “Initiere si practica in apicultura organica si naturala” si sa-mi spui parerea ta. Daca ai intrebari, le astept cu placere.

Pentru data viitoare pregatesc un material deosebit, iar cei inscrisi la newsletter vor primi si un bonus.

Tinem aproape!

Un raspuns pentru “Cum e mai bine…..cu…sau fara?”

  1. ioan a scris :

    Referitor la cartea initiere si practica in apiculturta organica si naturala: Am reusit sa o citesc in intregime, chiar de doua ori unele capitole. Parerea mea de moment este : Cartea este prezentata putin prea stiintific (am si eu studii superioare) si cred ca este necesar sa revad in intregime aspectele de concept si modul lor de prezentare. Ma asteptam la explicatii mult mai practice si concrete la toate capitolele din carte. Trebuie sa spun ca am numai 20 de familii de albine si ca sunt foarte interesat de aspectul natural al produselor albinelor si deci implicit de modul de lucru in domeniu. Din articolul expus inteleg ca urmeaza prezentarea efectiva a modului de lucru in sistemulorganic si natural. astfel o sa vad daca o sa pot sa trec la organizarea pe sistemul natural, (presupune schimbarea ideilor de apicultura, a materialelor folosite, lazi, rame, locatii si desigur orice modificare costa bani). Astept cu nerabdare o noua carte are sa ma faca sa schimb modul efectiv de lucru. Am uitat sa spun ca pentru mine cel mai fascinanat lucru a fost modul de tratament al albinelor si modul de prezentare a lucrarii ca un intreg.

TOP