FORGOT YOUR DETAILS?

Cand se extrage mierea si alte cateva lucruri importante despre calitatea acesteia

Luni, 30 Mai 2011 / Scris in Apicultura organica si naturala

Salutare,

Incheiasem  subiectul despre valorificarea culesului la salcam cu o intrebare: De ce creste productia daca lasam mai mult mierea la maturat ?

Astazi vom dezvolta raspunsul si vom vedea de ce e bine sa nu extragem imediat ce s-a terminat culesul(daca este unul intens), si ce trebuie sa facem pentru a mentine colonia in echilibru de dezvoltare in continuare.

Daca ai stat pe langa mine pana acum ai vazut ca esentialul in stuparit il reprezinta pe langa o matca rasarita un sistem adecvat. Hai sa facem o mica recapitulare: ce reprezinta un sistem adecvat?

Un sistem care sa contina toate cele cinci elemente.

Stii de ce?

Pentru ca productia de miere este legata direct de sistemul pe care il folosesti.

Pentru ca o productie crescuta reflecta flexibilitatea sistemului si capacitatea coloniei de a lucra in echilibru.

Albina are instinctul de acumulare si intr-adevar depune miere in orice loc care reprezinta habitatul ei(stupul). Dar noi vorbim de o apicultura profitabila si de rentabilitate in deplin acord cu starea de echilibru.

 Noi vrem productie si o putem realiza fara sa stresam colonia folosind un sistem adecvat.

In timpul culesului albina depoziteaza nectarul pe care il aduce in stup acolo unde gaseste loc. Sa nu crezi ca il va baga din prima in magazin, pentru ca nectarul va suferi multe transformari pana sa ajunga miere.

Aceasta este prima faza , de acumulare. Faza care precede la  majoritatea stuparilor blocarea cuibului datorita folosirii unui sistem inadecvat.

Dupa ce este depozitat pe unde apuca, de regula in cuib in orice celula goala, este preluat de alte albine si intins pe peretii altor celule goale unde este ventilat si imbogatit cu enzime prin regurgitari succesive . In aceasta faza se face si invertirea glucidelor , proces care face mierea direct asimilabila pentru om.

Am vorbit deci de faza de maturare, care implica ventilare si invertire enzimatica.

In momentul in care procentul de apa ajunge in jur de 18% nectarul este transformat in miere, depozitat si capacit.

Iata deci si ultima faza, cea de depozitare.

Acum ca ai vazut cum se face mierea poti sa iti dai seama care sunt necesitatile coloniei in acest sens.

Cheia unei mieri de calitate este reprezentata de maturare si invertire.

Cheia unei productii ridicate este reprezentata de  maturare si invertire.

Daca extragi cand ramele sunt capacite complet( cum fac eu), vei observa ca mierea nu cristalizeaza asa repede, pastrandu-se timp indelungat in stare fluida. De ce se intampla acest lucru te las pe tine sa judeci singur.

Este esential sa stii ca:

–         mierea extrasa fara a fi capacita nu este invertita si maturata corespunzator

–         cu cat lasi mai mult mierea in stup cu atat colonia acumuleaza mai mult

–         un sistem de intretinere adecvat creeaza coloniei posibilitatea de “fabricare “ a mierii in mod constant, prin flexibilitatea sa.

–         un sistem de intretinere adecvat permite extragerea mierii din faguri curati, in care nu a fost crescut puiet, indiferent de cules.

 

Un raspuns pentru “Cand se extrage mierea si alte cateva lucruri importante despre calitatea acesteia”

  1. Ioan a scris :

    OK! deocamdata practic stuparitul stationar. am si ceva salcam in zona, incat anul acesta productia de salcam a fost in jur 12 kg/familie. extractia trebuie sa o fac la cateva zile dupa terminarea salcamului altfel baga si altceva! cum procedati? cum scoateti sortimente curate la culesurile intense dar de scurta durata?
    cu respect

TOP