07-12-2012, 07:01 AM
Parerea mea referitoare la roitul albinelor din stupii cu rame ME bagate sub corpul cu rame DB este ca primavara albinele nu vor sa coboare in corpul de jos daca nu au din start rame cladite acolo.Bagarea ramelor cu FA jos este o mutare gresita si intr-adevar roiesc chiar daca nu ajung la un nivel populational ridicat.Am patit-o si eu facind o asemenea mutare.In schimb ,am citiva stupi luati direct pe rama ME,I-am luat cnd cuibul era fix la nivelul a 8 rame ME.Omul de la care i-am luat a fost fair-play si mi-a dat multe rame de ME cladite frumos de 1-2 ani.Cu aceste rame cladite am format corp pe care l-am pus sub cuib,deasupra cuibului punind la vremea cuvenita corp cu FA de ME.Niciunul din acesti stupi nu a roit.Ar fi bine ca ceea ce spun eu acum sa se cofirme in timp,pt ca vom ajunge la o aemenea situatie cind in primavara vom avea numai familii si nu roiuri care sa fie dezvoltate prin metoda ,,doua sus si una jos"Ciprian spune ca la familile bune sa facem o inversare primavara pt a grabi dezvoltarea familiei pina in culesul de salcim.altfel familia o sa treaca peste acest cules fara prea mare productie.Dar daca nu facem aceasta inversare ajungem exact in situatia descrisa de mine mai sus si atunci ramine intrebarea :roieste sau nu roieste cu corpul de rame ME cladite sub cuib????Vom vedea.Stupii care au iesit din iarna pe 4-5-6 rame si au fost dezvoltati prin,,doua sus si una jos" nu au roit deloc,dar nici culesul nu a fost extraordinar,incit sa poti sa spui direct ca in caz de cules puternic ,dezvoltati prin aceasta metoda,nu roiesc.Vom vedea!