Jump to content

Change

Primii mei pasi in sistem


 • Please log in to reply
182 replies to this topic

#181
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
Dupa 3 luni de repaus, ieri albinutele au iesit la zbor de curatire. Totul decurge normal. Stupii sunt curati, la un singur roi am vazut cateva pete pe o rama marginasa. Se anunta frig pt zilele urmatoare, dar in curand o sa apara si primul polen proaspat.

#182
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
Azi am vazut primul polen din acest an. Vine primavara! :)

#183
iustin

iustin

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 7 posts
Vremea a fost anul acesta capricioasa in zona mea si dezvoltarea albinutelor tinuta cumva pe loc. In scurt timp va inflori salcamul dar familiile mele nu au atins un nivel optim de dezvoltare pentru valorificare. M-am confruntat cu o problema si ma intrebam cum vedeti voi rezolvarea ei.

In conditiile specifice de anul acesta si modului cum au iernat, vreo doua familii au ajuns sa umple un corp (8 rame) de albina de abia acum 2-3 saptamani. Am facut miscarea pentru a trece pe doua corpuri (asa cum e descrisa in carte) dar, verificand la o saptamana dupa, am vazut ca matca nu a ouat in ramele adaugate sus. Pare ca a fost pe una din ramele coborate si a ramas in corpul de jos. Ramele de sus - cele adaugate dar si cele din care a ecluzionat puietul - sunt acum folosite pentru a depune ceva nectar. Familia se inghesoaie in corpul de jos - 5 rame - evident incetinind ouatul si dezvoltarea.

Si acum intrebarile:
- atunci cand am facut trecerea pe doua corpuri ar fi trebuit sa fiu atent unde e matca si sa o pastrez pe o rama sus? oare ar fi ajutat aceasta ca ea sa oua ramele nou adaugate?
- in conditiile de acum - familia inghesuita jos ceea ce limiteaza dezvoltarea lor si poate chiar sa duca la roire - ce ar fi mai bine sa fac?
1) sa inversez corpurile (care au acum cate 5 rame) aducand cuibul activ sus...
2) sa fac un pas inapoi si sa completez din nou un corp pe 8 rame (puiet si rame cu nectar) si sa adaug eventual un cat cu rame pentru nectar deasupra pentru a elibera faguri in cuib pentru ouat ...
3) sa le las asa sa vad ce fac - poate matca va urca sus singura? desi daca ele depun nectar sus nu stiu unde ar putea oua.

Si anul trecut am avut probleme cu albinutele care nu prea au vrut sa treaca pe 2 corpuri ... ma gandesc ca orice idee in spiritul sistemului Maximus ar fi poate de ajutor si altora care se confrunta cu probleme similare.


A inceput iar sa ploua bine ... :-)
1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users