Jump to content

Change

Primii mei pasi in sistem


 • Please log in to reply
182 replies to this topic

#1
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
In martie am trecut o colonie mica in sistem. La momentul trecerii nu avea puiet capacit doar oua pe o suprafata cat palma pe doua rame.

Cu o saptamana in urma o gasisem aproape moarta, fara un gram de papa. Iernase pe trei rame fara nici o protectie gen paturi, saltelute, etc, etc.. Deci riscul de a raci puietul era ff mic si am taiat ramele, practic a luat-o de la 0. A trebuit in martie sa-l ajut pana cand in aprilie a inceput culesul de intretinere.

Pana spre jumatatea lunii mai conditiile meteo au fost acceptabile, pe urma ploaie, ploaie si iar ploaie timp de o luna buna cu mici ferestre cu soare. In aceste conditii in jur de 20 iunie avea cuibul format pe doua corpuri, a primit si urmatorul corp doar cu FA pe care i-a luat in lucru.

Sincer ma fascineaza acuratetea acestui sistem...si imi pare rau ca nu am trecut mai multe familii atunci in martie, dar mi-a fost mila sa sacrific puietul taind rama.

Mai tarziu am trecut alte 3 familii in lazi de 8 rame in corpuri de ME+ rama saiba in care am introdus cuibul pe rame DB, am adugat corpuri de ME jos... NU a mers, au roit.
Roii i-am pus tot in sistem....
La una di familiile care a roit am taiat ramele imediat ce matca tinara si-a inceput activitatea, iar aceasta familie este in curs de dezvoltare.

Alte familii care nu au roit au cladit cate un corp intreg, unele chear doua cu rame de 3/4, dar la aceste familii corpurile de ME le-am pus deasupra cuibului.
Si acum o jonglerie! Aceste familii fiind destul de bine dezvoltate, m-am gandit sa fortez putin nota. Am pus un corp de 3/4 sub corpul cuibului, am introdus matca in corpul fara puiet dar plin de albina, am pus gratia hanemann, si astept sa fie ouat in intregime. In aceasta perioada din ramele de 1/1 v-a ecloziona mare parte din puiet si le voi taia. Astfel sper ca la toamna sa am cateva familii cu configuratia finala de doua corpuri ME. Am gandit in felul acesta trecerea pentru a evita stresul taierii in primavara cand riscul de a raci puietul e mare.

Am 7 nuclee de imperechere formate tot pe rama de 3/4 care prin unificare la toamna vor deveni 2 roi tot in sistem.

Una peste alta sper ca la iernat sa intre in jur de 10 colonii trecute in sistem, iar la primavara voi continua.

#2
Maximus

Maximus

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 181 posts
Pe un fond de cules moderat in aceasta perioada, metoda dvs e posibil sa dea roade. Colonia este stimulata, matca pune oua si in corpul cu rame Dadant pe masura eclozionarii puietului vor depune mierea.

Nu lasati insa mai mult de 3 saptamani matca in corpul de jos. Este o perioada optima pentru ca ea sa umple ramele de puiet.

Conditia principala: ramele sa fie cladite in mare parte.

#3
dogvet

dogvet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 58 posts
Corpurile de ME care le-ati introdus jos erau formate din rame cladite sau erau FA?(vorbim de stupii care ziceti ca au roit)

#4
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
Corpurile pe care le-am introdus sub corpul cuibului aveau 2-3 rame cladite iar restul erau goale. La momentul respectiv credeam ca ele vor cobori pe AXA si vor cladi faguri naturali in ramele goale. In cuib aveam deja in margine un fagure doar cu celule de trantori, cu puiet in diferite stadii de dezvoltare... ma bazam si pe acest aspect.

Am descris aceasta manevra la sectiunea "faguri naturali", iar Ciprian m-a atentionat, spunandu-mi ca jos vor cladi faguri cu celule de trantori.

Am intervenit cat de repede m-a lasat ploaia...dar erau intrate toate trei in friguri, cu toate ca nu erau ajunse nici pe departe la un nivel de dezvoltare maxim. Daca rupeam botcile si jonglam cu un nou corp dadant poate ca nici nu roiau.
Dar am vrut sa vad ce vor face acesti roi pe rame goale, aspect pe care l-am prezentat deja.

Vazand ca au intrat in friguri gandeam ca voi impusca doi iepuri deodata! Imi planificasem sa tau ramele dadant imediat ce se vor imperechea matcile tinere. A urmat o perioada mai capriciosa, ploua in fiecare dupamasa. Matcile s-au imperecheat, iar cand sa m-apuc de treaba, sa tau ramele doua aveau deja cate 4 rame cu puiet...cum sa distrug frumusete de puiet??? Am taiat doar la a treia, care a roit ultima si avea puiet mai putin!

O chestie interesanta: cand am intervenit am inversat corpurile, iar in cel de 3/4 am pus rame cu foite, intercalate cu cele 2-3 rame cladite care existau deja in acele corpuri. Pana cand au roit fiecare a cladit 2-3 rame, ceea ce pe dadant n-am intalnit niciodata.

La familiile carora le-am pus din start corpul de 3/4 cu foite deasupra cuibului n-am avut probleme cu roitul!

#5
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
Am prezentat acea "jonglerie" cu matca blocata intr-un corp de 3/4 sub cuibul pe rame dadant.

Observatie: trantorii raman blocati in corpul/corpurile superioare. Am rezolvat aceasta problema luand capacele si folia dupa masa pentru cateva minute astfel si domnii au iesit la zbor.

La una din familiile la care am aplicat aceasta metoda am gasit doua botci de salvare in corpul dadant, le-am rupt!

#6
Maximus

Maximus

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 181 posts
Foarte interesant, oare de ce sa-si fi tras botci?

Matca era batrana?

#7
dogvet

dogvet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 58 posts
Parerea mea referitoare la roitul albinelor din stupii cu rame ME bagate sub corpul cu rame DB este ca primavara albinele nu vor sa coboare in corpul de jos daca nu au din start rame cladite acolo.Bagarea ramelor cu FA jos este o mutare gresita si intr-adevar roiesc chiar daca nu ajung la un nivel populational ridicat.Am patit-o si eu facind o asemenea mutare.In schimb ,am citiva stupi luati direct pe rama ME,I-am luat cnd cuibul era fix la nivelul a 8 rame ME.Omul de la care i-am luat a fost fair-play si mi-a dat multe rame de ME cladite frumos de 1-2 ani.Cu aceste rame cladite am format corp pe care l-am pus sub cuib,deasupra cuibului punind la vremea cuvenita corp cu FA de ME.Niciunul din acesti stupi nu a roit.Ar fi bine ca ceea ce spun eu acum sa se cofirme in timp,pt ca vom ajunge la o aemenea situatie cind in primavara vom avea numai familii si nu roiuri care sa fie dezvoltate prin metoda ,,doua sus si una jos"Ciprian spune ca la familile bune sa facem o inversare primavara pt a grabi dezvoltarea familiei pina in culesul de salcim.altfel familia o sa treaca peste acest cules fara prea mare productie.Dar daca nu facem aceasta inversare ajungem exact in situatia descrisa de mine mai sus si atunci ramine intrebarea :roieste sau nu roieste cu corpul de rame ME cladite sub cuib????Vom vedea.Stupii care au iesit din iarna pe 4-5-6 rame si au fost dezvoltati prin,,doua sus si una jos" nu au roit deloc,dar nici culesul nu a fost extraordinar,incit sa poti sa spui direct ca in caz de cules puternic ,dezvoltati prin aceasta metoda,nu roiesc.Vom vedea!

#8
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
Raspuns pt. Dl. Adi

Matca e din 2011 si una chiar ff buna. In corpul in care am blocato avea doar rame cladite. Faptul ca am gasit doar doua botci ma duce cu gandul la urmatoarea problema: cu toate ca prin gratia hanemann albinele circula nestingherite, avand un corp dadant intreg cu puiet deasupra sa se fi "rupt" la inceput colonia in doua , iar cele de sus sa se fi simtit orfane, iar cand s-a restabilit ordinea sa-si fi dat seama ca de fapt matca exista. Cu toate ca dupa cate stiu eu feromonul matcii se simte bine intr-o colonie si daca bine stiu e purtat si de albine prin tot stupul.

M-am gandit si la faptul ca acele albine care se intorceau de la cules negasind in corpul de jos cuibul doar matca sa nu mai fi urcat la inceput... nu pot sa-mi dau seama. Dar va spun ca in momentul in care am vazut botca am ridicat automat gratia si am verificat catu de jos: 4 rame ouate!!!, deci tine figura!

#9
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
Am descris cum am fortat nota la 4 familii cu gratia Hanemann. La 3 din ele a mers, matcile si-au facut treaba in corpul inferior in care erau blocate.

La una nu pot sa-mi dau seama ce s-a intamplat. Mi se pareau albinele mai agitate si a trebuit sa intervin . Am gasit matca in corpul dadant, destul de sifonata, A TRECUT PRIN GRATIE!!! Pe una din rame depuse deja cateva oua si aveau si o botca de schimbare linistita, proaspat insamantata.

Corpul de 3/4 in care a stat blocata aproape 3 saptamani era neatins! Si nu a fost blocata singura! Avea ramele cladite, musca suficienta!

Cred ca ma las de astfel de jonglerii, trebuie sa-mi inpun mai multa rabdare! Raman la parerea ca trebuie taiate ramele primavara sau toamna, si dezvoltarea facuta cu 2 sus si 1 jos. In cazul in care vom trece familiile toamna in sistem va trebui sa le iernam in forma de roi.

#10
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
O alta problema despre care vreau sa scriu este faptul ca am cumparat de la Max "pulberea Maximus" si voi trata coloniile cu aceasta pulbere. Sunt de parere ca trebuie sa incepem activarea instinctului igienic pentru a vedea in final ce material genetic avem in stupina. De 3-4 ani am trecut la selectie in stupina, n-am acceptat orice matca, n-am inmultit orice matca. Criteriile de selectie: miere+ ceara+ rapiditatea si modul de constructie a fagurilor( aici Max o sa rada pt. ca urmaream ca FA sa fie cladit perfect fara prea multe celule de trantori). Am trei linii care s-au format, pe care le-am ales, DAR consider ca acei 3-4 ani sunt putini, urmaresc in continuare evolutia matcilor respective si sunt curios dintre cele 3 tipuri cum vor trece testul acidului oxalic la toamna.

De la Ciprian am aflat ca procesul de activare a instinctului igienic e de durata, dar consider ca trebuie inceput pt. a avea finalitate....Problema varoozei e una ff serioasa si cred ca Ciprian ar putea sa ne scrie o carte intreaga despre selectia pe care a facut-o el in materie de matci, nu doar cat are in a doua carte.

Ciprian, o intrebare: Mi-ai indicat sa incep cu 0.5 g de pulbere/ colonie. Am unitati mici, nuclee de imperechere pe 4 rame de 3/4. Sa aplic acestora o doza mai mica?

#11
Maximus

Maximus

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 181 posts
La nucleele de imperechere nu e cazul sa aplici tratament, decat oxalicus in toamna , in cazul in care doresti sa iernezi vreo matca.

Procesul de activare a instinctului igienic e de durata pentru ca prin setul de metode si dubla actiune ( energetica si fizica) ajutam colonia sa-si rememoreze un memorial uitat, atenuat de stuparitul modern.

#12
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
Am citit cele scrise de Ciprian astazi. Sunt de acord cu aceasta "lectie" pe care ne-a tinut-o. FAGURII NATURALI SUNT SUPERBI , dar trebuie sa aprofundam sistemul pe FA si nu doar intr-un an, ci in mai multi!
Ciprian! "Vina" ta este una singura: in cartile scrise de tine ai prezentat fagurii naturali ca ceva foarte accesibil si ca un remediu la starea coloniilor "amortite" in sistemele conventionale. Categoric ca lumea a inbratisat ideea. Eu am cativa faguri naturali in nucleii de inperechere,de la care nici nu am avut pretentia sa se dezvolte la rang de colonii adevarate.

Colonia pe care am trecut-o in martie in sistem a ajuns pe 3 corpuri, doar pe rame cu foita artificiala.

In corpul trei saptamana trecuta nu avea miere, in schimb in corpul 2 avea 2 rame cu puiet si 6 pline cu miere, 2 capacite iar 4 cu mici coronite capacite iar in rest miere nacapacita.

Cele doua rame cu miere capacita le-am urcat in corpul 3, in locul lor am introdus 2 rame cladite din corpul 3.

Am facut rotatia corpurilor 1 si 2. In corpul 1 avea 4 sau 5 rame cu puiet in diferite stadii de dezvoltare. La aranjarea ramelor am avut grija ca celor doua rame introduse in corpul 2 sa corespunda pe varticala rame cu puiet in corpul 1.
Sper ca am procedat corect si mierea din corpul 2 devenit acum 1 sa fie urcata 1n 3 iar matca sa-si faca treaba.

Si inca ceva, trimite-ne cate o ploita de la munte ca la noi e jale! ;)

#13
dogvet

dogvet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 58 posts
imi e teama ca inversind corpurile 1 cu 2 acum,in aceasta perioada mare luccru nu o sa obtii,ci doar o sa le pui la munca suplimentar.Precis ai facut asta pt cresterea spatiului de ouat.

#14
Maximus

Maximus

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 181 posts
n cartile scrise de tine ai prezentat fagurii naturali ca ceva foarte accesibil si ca un remediu la starea coloniilor "amortite" in sistemele conventionale.

Sunt si remediu si accesibili dar trebuie o oarecare experienta. Ca pentru orice activitate dealtfel, daca vrei sa o faci cum trebuie. Asa cum dupa 1-2 ani incepi sa deschizi ochii pe orice sistem de intretinere( Dadant, de ex) daca esti la inceput, si aici ai nevoie de ceva timp....dar acest lucru credeam ca este clar pentru toti, desi l-am precizat si in carti.

In corpul trei saptamana trecuta nu avea miere, in schimb in corpul 2 avea 2 rame cu puiet si 6 pline cu miere, 2 capacite iar 4 cu mici coronite capacite iar in rest miere nacapacita.

Pe fondul conditiilor meteo din acest an, coloniile in stationar care nu au avut o dezvoltare maxima au urcat greu in catul 3 sau nu au urcat deloc. Pentru aceasta situatie se pune catul cu rame construite dedesubt si colonia coboara mult mai usor decat urca. Astfel nu ramane in corpul 2, acest corp devine real corpul de stransura, in timp ce dezvoltarea se face de la sine pe cele doua corpuri de jos.

Acum e posibil sa iti urce mierea,e posibil sa nu o mai urce.

Daca nu mai e cules , nectarul e maturat si ramele sunt inchise la culoare sansele scad. Probabil matca va oua si in corpul de jos, dar va mentine si cantitati de miere in acest corp.

Daca mai e ceva cules, nectarul nu este maturat, ai matca tanara si rame nu foarte inchise, sansele cresc. Rotatia corpurilor se face in cules, odata cu adaugarea catului. De ce, cred ca iti dai seama.

In rest, sansele de reusita scad. Ele exista, posibil partial , dar sunt mici. Tine-ne la curent!

Si inca ceva, trimite-ne cate o ploita de la munte ca la noi e jale! ;)

Jale e peste tot. In MM fanetele sunt aproape uscate. Cu toate acestea, coloniile standard( pe 4 corpuri)imi dau 2 caturi de miere anul acesta. Voi veni cu video la extractia de la sfarsitul lunii august.

#15
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
Am inversat corpurile in speranta ca vor urca nectarul si matca va avea mai mult spatiu pt ouat. Ce va fi , vom vedea peste vreo 10 zile, pana atunci nu intentionez sa deranjez colonia.

Am inversat si pentru ca la mine in zona incepe sa infloreasca o planta despre care am scris deja si care in ultimii ani a oferit un cules bunicel pe o perioada de vreo 3 saptamani. Sunt curios ce secretie de nectar va avea anul acesta pe fondul secetei. Anul trecut in august, tot pe seceta a dat nectar, dar seceta incepuse doar in perioada infloririi. Deci, eu mai am sperante la un cules de inca 3 saptamani de acum in colo, cules, care atunci cand inflorirea ajunge la apogeu, pentru cateva zile devine chiar abundent .
Pe dadant in fiecare an ma luptam cu blocarea cuiburilor.

Avand in vedere ca August sta sa treaca pragul,ma gandeam ca daca vor elibera ramele din corpul 1, care intradevar sunt mai inchise la culoare, matca le va lua in lucru inainte ca ele sa fie blocate cu eventualul nectar proaspat...daca va fi!

Ciprian, consideri ca la ora actuala matca ar mai cobori intr-un corp cu rame cladite vara acesta? Sincer pun aceasta intrebare, pentru ca pe dadant in fiecare an am observat ca incepand cu luna august puteam sa pun rama alba oriunde in cuib, era evitata, umpluta cu nectar si pastura.Din aceasta cauza nici nu m-am gandit ca as putea sa asez corpul 3 sub corpul 1 acum pe sfarsit de iulie.

#16
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
O alta problema! Azi am verificat roii care au primit matcile cumparate de la tine. Din momentul acceptarii nu le-am deranjat pana acum. Una din ele e ok, dar pe cealalta vreau sa o schimbe, au trei botci de schimbare linistita.
Nu stiu ce nu le place , dar ma gandeam sa iau o botca si sa o introduc intr-un nucleu cand va fi buna pt asa ceva, dar ma tot gandesc oare ce randament vor da aceste matci crescute de la o matca tanara, care are vreun defect pe care albinele l-au descoperit asa de repede. Ce parare ai?

#17
Maximus

Maximus

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 181 posts

View PostOla Ioan, on 30 July 2012 - 09:13 PM, said:

Ciprian, consideri ca la ora actuala matca ar mai cobori intr-un corp cu rame cladite vara acesta? Sincer pun aceasta intrebare, pentru ca pe dadant in fiecare an am observat ca incepand cu luna august puteam sa pun rama alba oriunde in cuib, era evitata, umpluta cu nectar si pastura.Din aceasta cauza nici nu m-am gandit ca as putea sa asez corpul 3 sub corpul 1 acum pe sfarsit de iulie.

Dupa 15 iulie albinele simt ca vine iarna. In acest an au simtit mai devreme, pentru ca au urcat cu greu sus, la al treilea cat.

Tocmai am raspuns la mesajul anterior in legatura ca coborarea in corpul cu rame cladite. Este vorba de nectar si de excedentul de albina. Pe un fond de cules , numai daca are excedent de albina in corpul superior, va cobora in cel de jos( daca e gol). Albina nu paraseste puietul pentru celulele goale.

Daca are rezerve, un cules de nectar bunicel care sa scoata colonia din amortire poate aduce o suprafata oarecare de oua in corpul inferior. Odata ce ramele sunt inchise la culoare si suntem in August, sansele sunt minime sa urce mierea in corpul 3.

Mai ales acum este riscant, poate datorita caldurii excesive se va realiza oarecum coborarea cu ouarea de catre matca a unor suprafete de rame( sus e mai cald si albina se retrage in corpul inferior, chiar daca nu este in excedent). In cazul in care urmeaza nopti reci tot puietul va fi compromis, albina urcand inapoi in corpul superior.De aceea e bine sa nu aducem coloniile aproape de factorii de risc.

Daca vrei sa faci dezvoltare iti recomand sa aplici metoda 2 jos si 1 sus pe care am prezentat-o adineaori in sectiunea Bondarului astfel:( conditia e sa ai rame cladite)

1. Corpul 2 cu miere il faci corp 3, si va fi deasupra tuturor.
2. Mai adaugi un corp gol si celelalte rame cu puiet si rezerve din corpul 1 le imparti astfel incat:

a. sus sa ai numai rame cu puiet capacit( sau aproape capacit). Poti pune si o rama goala cladita , daca nu ai numarul exact. Te intereseaza jos sa fie bine.
b. jos sa ai rame cu oua, larve, puiet tanar, si 2 rame in pozitie centrala goale, cladite, intre care pui o rama cu puiet, de-o parte si de alta alte rame cu puiet.
c. numarul de rame de jos si de sus sa fie egal
d. daca apare un cules saptamanal mai urci o rama sus si mai dai 2 goale jos. Daca mai umpli 4 rame cu puiet pe langa cele deja existente esti asigurat.
e. ce e in catul 3 ramane acolo, se matureaza, capaceste si folosesti unde vrei( centrifuga sau iernare).

#18
Maximus

Maximus

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 181 posts

View PostOla Ioan, on 30 July 2012 - 09:28 PM, said:

O alta problema! Azi am verificat roii care au primit matcile cumparate de la tine. Din momentul acceptarii nu le-am deranjat pana acum. Una din ele e ok, dar pe cealalta vreau sa o schimbe, au trei botci de schimbare linistita.
Nu stiu ce nu le place , dar ma gandeam sa iau o botca si sa o introduc intr-un nucleu cand va fi buna pt asa ceva, dar ma tot gandesc oare ce randament vor da aceste matci crescute de la o matca tanara, care are vreun defect pe care albinele l-au descoperit asa de repede. Ce parare ai?

Daca in prima faza au acceptat matca si apoi au inceput sa-si traga botci stimuleaza-le putin. E posibil sa nu aiba o ponta adecvata pentru inceput . Dupa stimulare isi va da drumu la ouat mai bine si nu vor mai vrea sa o schimbe.

#19
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
Multumesc pentru sfaturi, le voi pune in practica. Adevarul e ca nu as dori ca la iernat sa intre cu o mana de albine, din aceasta cauza sunt preocupat sa mai creasca cateva generatii. Oricum nu vreau sa iernez la nivel de familie standard, dar nici nu-mi doresc ca la primavara sa iasa cu 2 intervale. Momentan albina este , ar avea cine sa incalzeasca cuibul, dar anul acesta intradevar se comporta putin mai ciudat. Am verificat selectiv cateva din cele pe dadant... familii destul de zdravene practic au cuibul ca si pregatit pt. iernare: coronite capacite de 10-15 cm in forma de potcoava, si puiet in interiorul acesteia.

Am si o problema care "ma depaseste", va rog sa ma ajutati. Mi s-a parut suspecta o familie. Am verificat, e fara botci de salvare, putin puiet capacit care este in curs de eclozionare si albinele agitate. Aseara am luat o matca tinara si alaturi de cateva albinute am introduso desupra ramelor din corpul 2 intr-o cutiuta (familia e pe 2 corpuri dadant). In secundele urmatoare au luat cu asalt cutiuta. Am privit cu atentie si am vazut clar ca unele ii intindeau trompa prin orificii.Orificiile mari erau astupate cu miere zaharisita. Azi de dimineata in loc de 5 albinute avea in cutie 7, o hraneu, totul parea ok. Am ridicat o rama si am eliberat matca cu atentie. In urmatoarele secunde era stransa in ghem, abia am reusit sa o eliberez din "ghearele" lor.
Ce matca poate avea ? Sau ce alta situatie? Sa aplic metoda fagurelui graitor? N-as vrea sa se bezmeticeasca!

#20
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
SOS!!!

Aseara am pus matca din nou deasupra ramelor in cutiuta alaturi de 3 albinute tinere luate din familia suspecta. Azi am verificat de cateva ori, si culmea ii intind trompa la fel ca ieri, si sunt in continu in jurul si pe cutiuta. Au inceput sa elibereze si caile de acces consumand mierea zaharisita. Sunt curios ce va rezulta!
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users