Jump to content

Change

Depopulare totala


 • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1
dogvet

dogvet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 58 posts
Azi am gasit un stup depopulat,complet :( !Configuratia lui a fost:: jos ,corp cu 8 rame DB(corp de 8 rame ME+rama saiba),sus corp cu 8 rame ME.In jur de 20 martie a roit,in jur de 25 iunie avea ceva puiet capacit+larve(dispuse neuniform),albine putine fata de ceilalti presupusi ca au roit.Evolutia a fost slaba comparativ cu ceilalti,nu a cladit nimic in corpul de sus.Tot azi am fost chemat la tara pt ca un pusti a gasit un roi.La inceput am refuzat sa cred ca era de la mine pt ca era la o distanta de 1 km fata de ceilalti roi care nu s-au deplasat mai mult de 150 metri fata de stupina.Dupa ce l-am pus in stupul nou,l-am dus in stupina si am facut un scurt control vizual la toti,vazind situatia descrisa mai sus cu depopularea.L-am desfacut ,in corpul de jos era puiet capacit ,putin+larve ajunse aproape de capacire,bine dezvoltate,dar necapacite ,miere situata deasupra ,putina .Nu ere absolut nici o albina ,dar nici cadavre!.Ce parere aveti de o asemenea situatie?

#2
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
E cumplit ceea ce descrieti! Imi pare rau ca ati patit asa ceva!

Nu am intalnit asa ceva pana in prezent, dar am auzit de la alti stupari din judet ca acu cativa ani au avut parte de asa ceva, dar toamna si asociau situatia cu CCD, acea disparitie misterioasa a coloniilor. Proviziile erau intacte iar stupul GOL, fara nici o albina.

Un medic veterinar ne povestea la un curs acu 2 ani despre "roirea" din august... in cazul in care varroa atinge un prag nesuferit de colonie aceasta paraseste stupul....banuiesc ca la d-voastra nu e cazul.

#3
Maximus

Maximus

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 181 posts
Voi dezvolta mai mult in viitorul volum notiunea de "forta vitala".

In cazul de fata avem o colonie care si-a epuizat-o si s-a dezintegrat, a disparut. Forta vitala coalizeaza albinele in colonie si mentine toate procesele necesare vietii.

Cauzele care duc la scaderea pana la epuizare a fortei vitale sunt numeroase. Una din ele o constituie si roirea accentuata, care lasa in urma o colonie mica incapabila sa- si urmeze cursul dezvoltarii. Aceasta colonie pe fondul factorilor de stres din ce in ce mai puternici si slabirii fortei vitale, dupa o perioada dispare lasand in urma putinul puiet sau rezerve de hrana pe care le-a avut.

Fenomenul se petrece din ce in ce mai des in ultima vreeme, cu preponderenta la coloniile slabe. Exista si exceptii, cand colonii puternice dispar, dar acestea intaresc regula.

Roirea datorita varoozei nu este o roire propriu-zisa, ci tot o disparitie a coloniei din stup, urmata de dezintegrare ca individualitate. Cauzele sunt aceleasi.

Esential in aceste cazuri si pentru vremurile care vor veni va fi sa stim sa activam periodic forta vitala a coloniilor. In acest fel vor face fata cu brio tuturor provocarilor.

#4
dogvet

dogvet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 58 posts
Pt d-nul Ola:nu e vorba de varoa in mod sigur.

#5
dogvet

dogvet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 58 posts
Pt Maximus:sint in totalitate de acord cu tine referitor la acea forta vitala,eu am asociat si prezenta caldurii excesive si imposibilitatea realizarii termoreglarii datorita numarului mic de albine.Altceva ma intriga in mod deosebit:de ce au plecat din vechiul stup,iar acum in noul stup stau,e adevarat ca am bagat roiul la umbra si fara folie sub capac(o sa-l monitorizez in mod special).Oricum colonia slaba sau f slaba se comporta bizar,nu are acea miscare caracteristica de vioiciune care te izbeste cind te uiti in stup,parca sint anesteziate.La roiul prins in 20 mai,ajuns pe 8rame si apoi pus pe 4 sus si patru jos,evolutia e buna ,jos are 2-3 rame de puiet capacit.Revenind la acea forta vitala cred ca e cazul sa ii acordam mai multa atentie si sa invatam cum se poate realiza o crestere a ei

#6
Ola Ioan

Ola Ioan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 362 posts
Ieri m-a sunat stuparul de la care am primit prima colonie acu 11 ani. Ne cunoastem de ani , iar de cand am dat peste situl lui Ciprian si am inceput sa invat despre acest nou mod de albinarit , am incercat de multe ori sa-i atrag atentia ,ca sistemele conventionale sunt la marginea prapastiei, iar momentul cand va porni caderea nu e departe. De cele mai multe ori a ras.... ieri, consternat mi-a povestit ca i-au disparut albinele din 15 colonii, care acu 2-3 saptamani inca erau ff puternice. Erau in loc sigur, nu se pune problema furtului, pur si simplu cutiile au ramas cu ramele pline cu provizii fara nici o musca.... azi am auzit de la alt stupar ca au aparut fenomene asemanatoare in mai multe zone din judet.

In concluzie, trebuie sa redam albina naturii cat mai repede!
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users