Jump to content

Change

Apicultura organica si naturala in lume. Asemanari si deosebiri cu sistemul Maximus


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1
Maximus

Maximus

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 181 posts
Salutare tuturor!

Din stricta dorinta a delimitarii unui specific de celalalt, voi incepe cu Ed si Dee Lusby, promotorii stuparitului organic in Arizona - SUA.

Pentru cine stie engleza, in acest link se gasesc informatiile de baza despre specificul sistemului dezvoltat de ei.

http://www.beesource...w/ed-dee-lusby/

Pentru a nu mai exista nici o confuzie, spicuiesc elementele esentiale ale acestuia:

- lucreaza numai cu foita artificiala, de dimensiune 4,9mm la care ii taie un colt inferior pentru a lasa coloniei spatiu de depunere a puietului de trantor
- foitele artificiale le fac din ceara reciclata
- aceasta ceara necesita decontaminare si prezinta metode pentru a realiza acest lucru
- considera regresia dimensiunilor celulelor ca fiind principalul factor care trebuie luat in considerare pentru activarea instinctului igienic.
- pentru ca are abordare strict fizica nu se incadreaza in grupa sistemelor de intretinere holistice, despre care vom vorbi in paginile urmatoare.

Sistemul Maximus vine din start cu o noua abordare. Pentru a intelege acest sistem trebuie sa acceptam ca materia este guvernata de planuri superioare informationale care reprezinta tiparul acesteia.

- este un sistem holistic
- introduce conceptul de matrice(tipar) si determina cele 5 elemente care fac legatura dintre materie si fortele care o guverneaza.
- integreaza matricea in activitatea coloniei, obtinand prin raportare totala la aceasta toate acele insusiri pozitive pe care stiinta le cauta si incearca sa le obtina prin diferite metode: vitalitate crescuta, productivitate crescuta, calitate maxima a produselor apicole.
- extinde raportarea la matrice in selectia si cresterea matcilor, continand metode specifice pentru evaluarea starii/existentei matcii in nulceu
- include metode specifice de analiza si evaluare a activitatii coloniei prin abordari ale matricei
-include abordari terapeutice atat profilactice cat si de tratament folosind remedii specifice cu actiune integrala pe planurile subtile si materiale.

Astfel:

- include intretinerea coloniei de albine numai pe faguri naturali
- exclude necesitatea reciclarii cerii si decontaminarii ei
- pe langa regresia celulelor include si alti factori importanti in existenta dezvoltarii instinctului igienic
- avand abordare holistica, raporteaza materia la fortele superioare care o guverneaza si contine principii si metode de lucru in acord cu acestea.

Observam deci o diferenta majora intre cele doua "stiluri", orice alta afirmatie de preluare a rezultatelor lui Ed si Dee Lusby in sistemul Maximus fiind inoportuna.
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users