Jump to content

Change

Coletorul de polen tip Maximus


 • Please log in to reply
26 replies to this topic

#21
Guest_maximus_*

Guest_maximus_*
 • Guests
locul este foarte potrivit.

productivitatea la o colonie include tot ceea ce producxe la acel moment pentru stupar.

La colonia din videoclip productivitatea se raporteaza la cantitatea de miere si polen, cu specificarea fiecareia.

Se spune ca albinele sunt mai mici daca sunt crescute pe faguri naturali. Perfect adevarat, dar aceasta diferenta nu scade nicidecum productivitatea, ci o creste. O albina mai mare aduce mai mult nectar in gusa, dar o albina mai mica face mai multe drumuri, avand o vitalitate crescuta fata de albina mai mare. Diferenta de nectar este net superioara in acest sens albinei mici, care aduce o cantitate mai mare cu o gusa mai mica.

De fapt dimensiunile gusii sunt atat de mici, incat cu doar un singur drum in plus albina mica depaseste albina mare .

In plus, revenind la dimensiunile naturale, albinele au o altfel de raportare la flora. Totul a fost gandit de la inceput in momentul creatiei, inclusiv raporturile intre specii, lanturile trofice. Omul prin incercarile pe care le face nu reuseste decat sa strice echilibrul .

Referitor la polen, acelasi lucru este valabil. Grauncioarele sunt mari si frumoase , albina neavand posibilitatea sa le treaca prin placa activa. Trecerea se face intai cu jumatatea anterioara(cap, gat), apoi restul corpului si picioarele din spate, moment in care polenul ramane in sertar.

Concluzie: dimensiunile mai mici ale albinei cresc productiviatea prin cresterea vitalitatii.

#22
Guest_maximus_*

Guest_maximus_*
 • Guests
Cateva adaptari la colectorul de polen, in special pentru cei care au cumparat modelul si il vor multiplica, urmand sa il foloseasca in stupina proprie:

- am conceput un "reductor" de spatiu, la intrarea albinelor , care poate fi aplicat atat in pozitia "activa" cat si in pozitia "pasiva". Rolul sau este sa protejeze mai bine de intemperii si sa limiteze accesul cand este secretia de nectar scazuta

- materialul de PFL pe care sunt prinse placile active absoarbe umiditatea, se umfla si este ros usor de albine. In zilele in care a plouat mult, am avut surpriza sa gasesc resturi de PFL in colector, printre grauncioarele de polen. Se impune deci folosirea altui material. Are cineva vreo idee?

Attached Files#23
Guest_dogvet_*

Guest_dogvet_*
 • Guests
Daca vrei sa nu se mai ,,fleoceasca" PFL-ul ,poti sa-l inlocuiesti cu placaj gros de 5mm,costa 50 lei placa de aprox 2m/1m,e elastic,rezistent,se debiteaza usor.Se introduc piesele facute in baie de parafina care fierbe,dar nu mai mult de 10 secunde(cel mult).Daca consideri parafina material nenatural poti folosi ceara de la faguri reformati.Daca vrei sa nu te minzalesti pe miini de la ceara sau parafina se face amestec cu rasina si atunci rezulta o suprafata perfecta ,poti sa tii lemnul tratat asa in apa cit vrei,nu-si va schimba proprietatile.Nu vopsi si nu da cu lac,nu e o metoda viabila,va absorbi umiditatea.

#24
Guest_maximus_*

Guest_maximus_*
 • Guests
Te rog sa precizezi cantitatile de ceara si rasina pentru un amestec, precum si procedura completa, cum se amesteca, cat se incalzeste, ce inseamna "baie de parafina" si cum aplicam noi la ceara + rasina, etc.

Este interesanta metoda.

#25
Guest_dogvet_*

Guest_dogvet_*
 • Guests
Lucrurile sint simple:se pun bucatile de parafina in vasul dimensionat corespunzator pt piesele pe care vrem sa le tratam,se topeste parafina total se adauga rasina,se asteapta pina la omogenizarea celor doua substante,se trateaza piesele.Nu se tin excesiv deoarece temperatura inalta ataca imbinarile cu adezivi.Nu se folosesc stupi din scindura uscata necorespunzator,rezultatul e neplacut.Merege si numai cu parafina ,dar sint lipicioase obiectele tratate astfel.Dozele si timpii de lucru se determina de fiecare prin probe facute pe bucati de lemn.Este o metoda care face diferenta intre un stup ce rezista citiva ani si un stup ce rezista pe termen nelimitat.La asta se adauga si realizarea unei sterilizari perfecte,la peste cele 160 grade Celsius nerezistind nmic din ceea ce este patogen pt albine nici macar formele sporulate.

#26
Liviu

Liviu

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 105 posts
 • LocationCernica, Ilfov
O astfel de metoda e recomandata si pentru scandurile din care se fac corpurile (cele care vin kit, evident), urmand a fi ulterior asamblate ?

#27
Guest_dogvet_*

Guest_dogvet_*
 • Guests
Liviu,daca iei stupii kit faci urmatoarele operatiuni:verifici dimensiunile partilor componente din kit cu ruleta si chiar cu sublerul(sa nu ti se para aiurea,ME-ul e un stup care se face la precizie),il asamblezi prin lipire cu adeziv si prin cuie sau holzsuruburi.Dupa asta ,il verifici din nou,se corecteaza eventualele imperfectiuni.Ultima etapa o constituie tratarea stupului in baia de parafina (singura sau in amestec,dupa citi bani ai :D de bagat in stupi)
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users