Jump to content

Change

Particularitati in dezvoltarea coloniilor intretinute pe sistemul Maximus in raport cu mediul exterior


 • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
dogvet

dogvet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 58 posts
In zilele de 10 -11-12 sept 2012 am dat jos corpul 3 de pe un nr de 7 stupi.Motivul pt care am facut acest lucru a fost pur experimental,pt a vedea cum se comporta colonia la acest mod de lucru,diferit de ceea ce spune Ciprian in legatura cu data luarii corpului 3.Din acesti 7 stupi ,unul singur a fost manevrat conform tehnicii Maximus inca din toamna 2010.Ceilalti 6 au fost manevrati la fel ,dar in primavara 2012 nu le-a fost marit cuibul prin metoda Maximus ci pur si simplu in primavara dupa umplerea corpului 2 cu albina nu au fost inversati si nici nu le-a fost aplicata metoda ,,doua sus/una jos''.La 1 mai (aprox) le-a fost dat ambelor categorii corpul 3.Ce-am observati in tot acest interval pina la data de 12 sept 2012 inclusiv:la cei 6 ,cuibul a ramas pe corpul 2 si 3 ,refuzind sa coboare in C-1,proviziile formindu-se acum in C-3 si restul de puiet fiind in C-2.La stupul manevrat dupa tehnica M,dar la care i s-a dat C-3 jos de-abia acum am gasit 2 rame cu puiet capacit in C-2,lucru anormal deoarece in C-2 trebuiau sa fie doar rame cu miere capacita.Ce vreau eu sa spun este ca in ambele situatii ,daca i s-a dat posibilitatea,matca a refuzat sa coboare in C-1.Oare de ce?Nu cumva existenta FAV influenteaza negativ microclimatul la nivelul ramelor dni C-1,matca refuzind sa coboare si facind acest lucru doar atunci cind nu are incotro?Acest lucru mi se pare important,deoarece FAV este un reper de baza al tehnicii Maximus.Totodata prin acest mini experiment eu am vazut ca ideea exprimata de Gica Romanescu cum ca la ME nu trebuiesc facute inversari,deoarece cuibul coboara invariabil in C-1 nu se verifica .Interesant este ca desi in Oltenia au fost 41 grade Celsius,albinele nu au coborit invariabil in C-1,acolo unde teoretic conditiile de temperatura erau mai ,,umane''.

#2
Maximus

Maximus

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 181 posts
In zilele de 10 -11-12 sept 2012 am dat jos corpul 3 de pe un nr de 7 stupi.
Motivul pt care am facut acest lucru a fost pur experimental,pt a vedea cum se comporta colonia la acest mod de lucru,diferit de ceea ce spune Ciprian in legatura cu data luarii corpului 3.

La aceasta data, zarurile au fost aruncate. Colonia nu are cum sa se comporte mai altfel. Secretia de nectar este minima sau inexistenta, ponta se reduce.

Din acesti 7 stupi ,unul singur a fost manevrat conform tehnicii Maximus inca din toamna 2010.
Ceilalti 6 au fost manevrati la fel ,dar in primavara 2012 nu le-a fost marit cuibul prin metoda Maximus ci pur si simplu in primavara dupa umplerea corpului 2 cu albina nu au fost inversati si nici nu le-a fost aplicata metoda ,,doua sus/una jos''.

Primavara:

Metoda "2 sus si 1 jos" se aplica pentru dezvoltarea roilor.

Coloniile standard coboara singure in corpul de jos, fara sa facem nimic la ele, pe fondul expansiunii coloniei.

La 1 mai (aprox) le-a fost dat ambelor categorii corpul 3.Ce-am observati in tot acest interval pina la data de 12 sept 2012 inclusiv:la cei 6 ,cuibul a ramas pe corpul 2 si 3 ,refuzind sa coboare in C-1,proviziile formindu-se acum in C-3 si restul de puiet fiind in C-2

Colonia coboara doar in momentul in care este cules de nectar si se raporteaza fiziologic la axa. Pe fondul acestui an multe colonii au ramas la dezvoltarea pe 2 corpuri, tocmai datorita acestui fapt. Cand nu este cules, nu se cladeste, se oua putin si colonia stagneaza.

Acest lucru este insa deosebit de benefic. Te las pe tine sa spui ce si cum.

La stupul manevrat dupa tehnica M,dar la care i s-a dat C-3 jos de-abia acum am gasit 2 rame cu puiet capacit in C-2,lucru anormal deoarece in C-2 trebuiau sa fie doar rame cu miere capacita.

Nu este nimic anormal aici. Totul se explica in ceea ce am scris mai sus. Colonia stagneaza acolo unde se afla, coborarea se face doar daca exista nectar in natura, cu alte cuvinte doar daca se poate raporta la axa prin cladirea fagurilor inferior, urmata de depunerea mierii superior.

Observam ca sistemul Maximus are raportare perfecta la matrice. In natura se inatmpla acelasi lucru. Cand scade culesul colonia stagneaza dezvoltarea pe fagurii pe care ii are si nu mai coboara.

Ce vreau eu sa spun este ca in ambele situatii ,daca i s-a dat posibilitatea,matca a refuzat sa coboare in C-1.Oare de ce?

Tocmai ti-am explicat de ce. Chiar daca i-ai dat posibilitatea, nu a avut combustibilul care sa o miste.

Nu cumva existenta FAV influenteaza negativ microclimatul la nivelul ramelor dni C-1,matca refuzind sa coboare si facind acest lucru doar atunci cind nu are incotro?

Prin prisma celor expuse mai sus, fundul AV( denumire care personal nu imi place, pentru ca nu are o legatura directa cu varooza) nu are nici o implicatie in acest caz.

Acest lucru mi se pare important,deoarece FAV este un reper de baza al tehnicii Maximus.

Mie mi se pare mai important sa intelegem ceea ce reprezinta acest sistem, integralitatea sa si raportarea totala la matrice.

Totodata prin acest mini experiment eu am vazut ca ideea exprimata de Gica Romanescu cum ca la ME nu trebuiesc facute inversari,deoarece cuibul coboara invariabil in C-1 nu se verifica.

In afara de ce am spus mai sus, coborarea se realizeaza cu atat mai greu cu cat numarul de rame/corp este mai mare decat 8. Si aici te las pe tine sa iti dai seama de ce( reiese acest fapt din Legea Echilibrului pe vertical- orizontal si elementele matricei). Te invit din nou sa "integralizezi" . Esenta dezvoltarii unei colonii de albine sta in aceste 2 puncte cheie.

Interesant este ca desi in Oltenia au fost 41 grade Celsius,albinele nu au coborit invariabil in C-1,acolo unde teoretic conditiile de temperatura erau mai ,,umane''.

In final cred ca ti-ai dat seama ca albinelor nu le pasa de ceea ce este "uman". Gandirea noastra ne departeaza de adevar adesea, de aceea trebuie sa o educam.

P.S. Daca ai inteles, da o alta forma titlului acestui subiect. Este total nepotrivit.

#3
dogvet

dogvet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 58 posts
Ciprian,nu vreau sa te stresez,raspunsurile tale sint minutioase,dar nu-mi acopera intrebarea mea.De ce a preferat ditamai familia inghesuita pe 8 rame sa urce intr-un corp cu FA decit sa coboare intr-un corp cu rame super bune pt ouat?De ce acum in toamna gasesc rame cu puiet capacit in C-2(2-3 rame) si sus in C-3 exista rame cu miere capacita ?Eu iti ridic o problema practica la fileu pt ca mi se pare ceva in neregula,iar tu explici fenomenul prin ,,crede si nu cerceta'' :( Faptul ca-i spune fund AV,sa-i fie de bine,nu l-am botezat eu,asa figureaza in vorbirea curenta.Tu vorbesti ca datorita conditiilor proaste coloniile au ramas pe 2 corpuri,iar ei iti spun ca ceea ce descriu eu s-a intimplat pe coloniile aflate pe 3 corpuri.Vreau sa-ti spun,fara nici un fel de dojana,ca ar fi bine sa explici fenomenele aparute(nu numai in cazul meu ci si la altii) mai simplu,mai ,,fiziologic",lasind putin deoparte acea latura de sacralitate(matrice ,legea echilibrului)Este normal sa ,,fierb''la foc mic vazind acest fenomen legat de FAV atita timp cit eu deja am in stoc multe asemenea piese,calculate pt anul viitor si aum sa vad ca apare un fenomen neprevizibil.Ti-am mai spus ca o parere asupra unui sistem se face exploatind multe colonii,nu 1-2 buc,probabilitatea de a apare anomalii fiind mai mare,asa ca sa nu te mire daca mai descriu asa ceva.P.S.Am uitat sa spun:de ce aceste colonii la care a aparut acest fenomen sint egale ca productie de miere cu altele (acestea din urma coborind in C-1)Cu alte cuvinte,de ce in conditii egale de mediu si de dezvoltare populationala+productie de miere egale unele coloni coboara si altele nu??Referitor la titlu,el a reprezentat atunci cind eu am scris viziunea mea asupra problemei descrise,asa ca .........de ce sa-l schimb?Nepotrivit sau nu ,hai sa-l lasam momentan asa pina cind se mai lamureste problema.

#4
Maximus

Maximus

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 181 posts
Ciprian,nu vreau sa te stresez,raspunsurile tale sint minutioase,dar nu-mi acopera intrebarea mea.De ce a preferat ditamai familia inghesuita pe 8 rame sa urce intr-un corp cu FA decit sa coboare intr-un corp cu rame super bune pt ouat?

Nu pot sa-ti spun decat ceea ce nu-ti place: matrice, echilibru, echilibru, matrice...si tot asa.

De ce acum in toamna gasesc rame cu puiet capacit in C-2(2-3 rame) si sus in C-3 exista rame cu miere capacita ?

Nu este nimic in neregula cu faptul ca ai puiet in corpul 2, din moment ce in corpul 1 nu ai nimic. De asemenea este absolut normal sa ai miere capacita in corp 3, si puiet in 2, din moment ce nu au coborat in corpul 1. Chiar nu inteleg ce vrei sa spui....mai intai lamureste-ma tu pe mine.

Daca aveai invers, puiet in corpul 3 si rezerve dedesubt, era o mare problema.

Arhitectura, distributia sunt aceleasi: puiet jos si rezerve sus.

Concluzie: fenomenul descris de tine este perfect normal.


Eu iti ridic o problema practica la fileu pt ca mi se pare ceva in neregula,iar tu explici fenomenul prin ,,crede si nu cerceta'' :(

Din nou avem raportare la matrice. Oricat ai vrea, fara matrice si legea echilibrului nu vei putea intelege acest sistem. Nu este vorba de sacralitate sau altceva, e pur si simplu cheia sistemului si caramida de baza a dezvoltarii unei colonii de albine asa cum a fost ea lasata de la inceputuri. Acestea sunt legile care o guverneaza, tiparul dupa care traieste...nu le putem exclude.

Anul acesta a fost atipic si albinele nu au facut altceva decat sa se adapteze, prin aceeasi raportare la matrice si echilibru. Unitate in diversitate.

Nu e vorba de credinta, ci de intelegere.

Faptul ca-i spune fund AV,sa-i fie de bine,nu l-am botezat eu,asa figureaza in vorbirea curenta.Tu vorbesti ca datorita conditiilor proaste coloniile au ramas pe 2 corpuri,iar ei iti spun ca ceea ce descriu eu s-a intimplat pe coloniile aflate pe 3 corpuri.

In legatura cu urcarea in catul 3: fie a fost cules in acea perioada, si a depozitat nectarul in el, deci superior, fie a fost extrasa mierea din el si l-ai pus imediat dupa extractie, la lins, urmand ca apoi sa isi constituie rezervele in continuare.

De asemenea, daca rezervele s-au format in 3, nu inseamna ca nu a fost puiet in 1.

Numai ca, pe fondul secetei timpurii colonia si-a incetinit activitatea si s-a restrans sub rezervele de miere, in corpul 2. Deci perfect normal. Aici mai intra si varsta reginei, si toate cele pe care le-am scris mai sus. Reginele mai tinere raman pe ambele corpuri un timp mai indelungat, comparativ cu cele mai in varsta.

Vreau sa-ti spun,fara nici un fel de dojana,ca ar fi bine sa explici fenomenele aparute(nu numai in cazul meu ci si la altii) mai simplu,mai ,,fiziologic",lasind putin deoparte acea latura de sacralitate(matrice ,legea echilibrului).

Nu putem sa lasam deoparte matricea si legea echilibrului. Ele constituie cheia albinaritului organic- natural.

Este normal sa ,,fierb''la foc mic vazind acest fenomen legat de FAV atita timp cit eu deja am in stoc multe asemenea piese,calculate pt anul viitor si aum sa vad ca apare un fenomen neprevizibil.Ti-am mai spus ca o parere asupra unui sistem se face exploatind multe colonii,nu 1-2 buc,probabilitatea de a apare anomalii fiind mai mare,asa ca sa nu te mire daca mai descriu asa ceva.

Cred ca am spus de zeci de ori pana acum, astept sa veniti cu concluzii, feedback-ul utilizatorilor este cel mai important pentru mine.

Daca tu vrei sa fierbi la foc mic nu ai decat, eu iti spun ca nu are nici o legatura fundul cu capul. Atata timp cat nu intelegi matricea si echilibrul, si ce inseamna integralitatea, prin faptul ca o colonie de albine se muleaza dupa mediul inconjurator, nu stiu ce as putea sa-ti mai spun. E ca si cum tu vrei sa alergi dar nu te tii inca pe picioare.

P.S.Am uitat sa spun:de ce aceste colonii la care a aparut acest fenomen sint egale ca productie de miere cu altele (acestea din urma coborind in C-1)Cu alte cuvinte,de ce in conditii egale de mediu si de dezvoltare populationala+productie de miere egale unele coloni coboara si altele nu??

In afara de faptul ca fiecare colonie e diferita in felul ei, unele mai harnice altele mai putin, putem sa analizam si acest aspect, dar vreau sa-mi dai urmatoarele date la coloniile pe care le-ai observat( pentru fiecare in parte, bine-nteles).

- cum ai pus acel corp3, dedesubt sau deasupra,
- ai extras din el sau nu,
- l-ai pus dupa ce ai extras sau nu,
- a avut foite sau faguri claditi,
- care au fost conditiile atunci cand l-ai pus si urmatoarele 2-3 saptamani dupa aceea( a fost secretie de nectar sau nu),
- care a fost puterea coloniei la acel moment,
- in ce data s-a intamplat cand ai pus corpul 3,
- ce distributie avea colonia,
- din ce an e regina

Iti cer aceste lucruri pentru ca discutam de integralitate, si asa trebuie privita problema.

#5
dogvet

dogvet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 58 posts
,,Numai ca, pe fondul secetei timpurii colonia si-a incetinit activitatea si s-a restrans sub rezervele de miere, in corpul 2. Deci perfect normal. Aici mai intra si varsta reginei, si toate cele pe care le-am scris mai sus. Reginele mai tinere raman pe ambele corpuri un timp mai indelungat, comparativ cu cele mai in varsta. ''

-Eeeei ,vezi ca merge?!Asta e explicatia pe care o asteptam!Da, e posibil sa fi stat si in corpul 1 si eu sa fi vazut corpul 1 ca fiind gol.Acuma sa fiu corect din cei 6 mentionati mai sus +1 pe sistem Maximus,doar 3 din grupa de 6 au facut acest fenomen ,lucru pe care am uitat sa-l mentionez.Raspuns la intrebarile tale:C-3 deasupra;nu,n-am extras:l-am pus in mai:a avut FA ;dupa ce l-am pus la citeva zile s-a pus ploaia si a fost frig 2 sapt ;puterea coloniei a fost moderata : Regina 2011"

#6
dogvet

dogvet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 58 posts
,,Colonia coboara doar in momentul in care este cules de nectar si se raporteaza fiziologic la axa. Pe fondul acestui an multe colonii au ramas la dezvoltarea pe 2 corpuri, tocmai datorita acestui fapt. Cand nu este cules, nu se cladeste, se oua putin si colonia stagneaza.

Acest lucru este insa deosebit de benefic. '' De ce este atit de benefic?

#7
Maximus

Maximus

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 181 posts

 dogvet, on 14 September 2012 - 05:14 PM, said:

,,Raspuns la intrebarile tale:C-3 deasupra;nu,n-am extras:l-am pus in mai:a avut FA ;dupa ce l-am pus la citeva zile s-a pus ploaia si a fost frig 2 sapt ;puterea coloniei a fost moderata : Regina 2011"

In Mai ai dat corp 3. L-a cladit si l-a umplut cu miere, constituind corpul de stransura de deasupra cuibului.

Colonia s-a dezvoltat, a avut la un moment dat configuratia standard, cuib - corp 1,2

cat rezerve corp 3

A venit seceta, ouatul s-a redus, rezervele ramanand in corpul 3 colonia s-a strans sub rezerve conform raportarii la matrice, regina 2011 nu a mai ouat in corpul 1.

Si am ajuns din nou la ceea ce ti-am spus in primul mesaj. Si in al doilea. Si acum.

P.S. Cred ca e momentul sa propui un alt titlu pentru acest topic.

#8
dogvet

dogvet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 58 posts
Ok,rationamentul tau de acum mi se pare logic. :)Cit despre titlul topicului,haaaai sa-l schimbam,dar nu stiu cum,schimba-l tu,sa-i spunem,,Modul de actiune al fundului de stup,prevazut cu plasa asupra microclimatului coloniei de albine".E bineeee? :)

#9
Maximus

Maximus

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 181 posts

 dogvet, on 15 September 2012 - 08:51 AM, said:

sa-i spunem,,Modul de actiune al fundului de stup,prevazut cu plasa asupra microclimatului coloniei de albine".E bineeee? :)

Paaaaaaiiiii.....daca fundul de stup are vreo implicare in tot acest fenomen, e bine.

Daca e vorba despre microclimat aici, iar e bine.

Intrebarea e:
- are sau nu are implicare fundul?
- are sau nu are implicare microclimatul?

#10
dogvet

dogvet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 58 posts
Ai mentionat destul de clar modul de circulatie a dioxidului de carbon(CO2),a oxigenului(O2) si a vaporilor de apa(H2O) in interiorul stupului.Deci,fundul de stup are o implicare majora si ,logic,microclimatul e fundamental in viata coloniei.Parerea mea!

#11
Maximus

Maximus

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 181 posts

 dogvet, on 16 September 2012 - 07:29 AM, said:

Ai mentionat destul de clar modul de circulatie a dioxidului de carbon(CO2),a oxigenului(O2) si a vaporilor de apa(H2O) in interiorul stupului.Deci,fundul de stup are o implicare majora si ,logic,microclimatul e fundamental in viata coloniei.Parerea mea!

Hai sa nu ne mai invartim in jurul cozii.

Asa cum am specificat, este vorba daca aici, in acest topic are fundul sau microclimatul vreo relevanta.

Raspuns: nu.

Atunci ce are relevanta? Raportarea la matrice.

Drept pentru care titlul va fi modificat, pentru a nu-i dezinforma pe ceilalti.

#12
dogvet

dogvet

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 58 posts
,,Prin prisma celor expuse mai sus, fundul AV( denumire care personal nu imi place, pentru ca nu are o legatura directa cu varooza) nu are nici o implicatie in acest caz.'' Ciprian tu spui clar ca denumirea de FAV e improprie,nu-ti place,din aceasta cauza mi-am ,,spart''capul cum sa modificam titlul topicului.Pai si atunci .....tu de ce o folosesti ,,ad literam'' in cartea ta ?.Citez:,,Oxigenul este asigurat la discretie prin intermediul fundului antivaroa,urdinisul avind doar rol de intrare-iesire albine in sezonul activ'',Pag 54-Albinaritul in sistem Maximus.Te rog sa o iei ca pe o gluma ,explicatia ta referitor la problema mea a fost f logica. :)

#13
Maximus

Maximus

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 181 posts
Daca nu imi place mie este una, iar faptul ca trebuie sa ma fac inteles de ceilalti este alta.

Iata de ce folosesc aceasta denumire.
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users