FORGOT YOUR DETAILS?

Cum evaluam starea unei colonii fara sa cautam in cuib

Duminica, 17 Iulie 2011 / Scris in Apicultura organica si naturala

 

Salut!  

Am pentru tine un subiect foarte interesant, care face parte din nivelul 2 in practica apicola. Desigur, consideram nivelul 1 ca fiind cel de baza pe care ar trebui sa-l cunoasca orice detinator de stupi.

Daca ai citit-o imi permit sa merg cu tine mai departe, si sa iti prezint cunoasterea mea acumulata in aproape 12 ani de experienta.

Asistand zilele trecute la o discutie intre mai multi albinari, mi-a incoltit in minte ideea acestui subiect. Asadar, cum stii daca ai o matca  in colonie sau nu? 

In traditia apicola orala se spune ca atunci cand albinele aduc polen, e matca imperecheata. Ei bine, aceasta afirmatie este total nesigura si insuficienta pentru ca albinele aduc polen si daca au doar larve sau oua, si daca au puiet capacit, daca s-a trantorit colonia, si chiar datorita unei oferte bogate in natura si unui instinct accentuat prezent la culegatoare.

Asa ca…albinele aduc polen in toate aceste cazuri….care nu au nici o legatura cu matca. 

Asadar, daca dai o botca unei colonii, dupa un timp care variaza inre 10-15 zile trebuie sa ai matca imperecheata. Dar daca matca eclozionata s-a pierdut la imperechere, si tu vezi ca albinele aduc polen, crezi ca e bine?

Se mai spune ca albinele bat din aripi, “plang” in momentul in care ridici podisorul. Hm…eu daca nu am podisor, ce fac? 

Ai o singura sansa: sa ridici ramele si sa te uiti daca ai oua pe ele.

Dar aceasta nu este o metoda pentru nivelul 2, ci pentru nivelul 1(incepatori). Sa nu-ti mai spun ca poti vedea oua si ele sa fie de albine, deci colonia sa fie trantorita. 

Fii atent acum la cateva sugestii :

–    intr-o colonie cu matca, aceasta depune oua de   lucratoare in celule de lucratoare. 

         daca vezi primele oua in celule de trantor, sa stii ca nu ai matca(ouale sunt depuse de albine ). Pentru ca albinele ouatoare oua la inceput numai in celule de trantor, apoi trec la cele de lucratoare.

         pe un fond de cules cel putin de intretinere, daca bagi un fagure artificial, in prezenta matcii neimperecheate va fi cladit. 

         pe un fond de cules bunicel o colonie fara matca poate bloca tot cuibul cu miere, nemaiavand cine sa o consume pentru cresterea puietului. De asemenea colonia poate lucra pana la disparitie, instinctul de ouat al albinelor fiind diminuat de instinctul de acumulare. Vei gasi asadar rame pline de miere fara albine, in loc sa gasesti colonie cu albine ouatoare.

         daca vezi polen sau miere in mijlocul ramei, din nou poti fi sigur ca nu ai matca. 

         daca nu vezi oua, dar ai mierea in coronite si polenul pe margini, cu celule de lucratoare goale in centrul ramei, atunci ai matca imperecheata care nu a inceput inca ouatul.

Sper ca aceste sugestii iti vor fi de ajutor pentru nivelul 1. 

In sistemul meu de lucru am insa cateva metode prin care imi dau seama daca exista matca( imperecheata sau ne) fara sa caut in cuib. Daca te gandesti ca la mine cuibul e pe 2 corpuri pline de albina, fiecare cu 8 rame, iar peste inca 1-2 caturi, cred ca iti dai seama ca as cauta acul in carul cu fan.

        Am conceput aceste metode pentru a sti cat mai repede ce se intampla in colonie dupa ce am dat o botca, matca imperecheata sau neimperecheata. 

        Iar cheia este urmatoarea: colonia sa fie cat mai putin timp in stres.

        Ce am vrut sa spun de fapt ?

       Ca nu e bine sa astepti pana sa te apuci sa ridici rame pe care sa te uiti. Pentru ca asteptarea agraveaza situatiile negative  intr-o colonie.

        Pentru a intelege exact la ce ma refer trebuie sa intelegi sistemul meu de lucru, si de ce nu, sa-l practici.

      Scrie – mi parerea ta si neclaritatile intr-un mail si iti voi raspunde cat pot de repede.

      Pentru  noutati aboneaza-te la newsletter in partea dreapta cu numele si adresa de mail.

2 raspunsuri pentru “Cum evaluam starea unei colonii fara sa cautam in cuib”

  1. adi a scris :

    Da,intr-adevar e o problema sa cauti in cuibul unui multietajat format din 4 corpuri,mai ales daca nu ai un sistem de ridicare a corpurilor.Curiozitatea in schimb e mai puternica decit ratiunea,in consecinta eu am cautat la inceput in cuibul stupului dupa ramele cu oua si puiet capacit sau necapacit.Acest obicei e nefast ducind rapid la tulburarea coloniei si la ruperea puntilor de ceara intre corpurile ce constituie cuibul,punti in care de cele mai multe ori matca a depus oua,iar eu prin manevra de deschidere a cuibului le-am distrus.Sint binevenite informatiile de ,,finete” prin care sa ne putem da seama de starea coloniei si de prezenta matcii fara sa recurgem la metode ,,barbare”.

  2. danie parva a scris :

    salut. am format un roi dupa salcam si cred ca nu am matca. a ouat numai oua de trantori. am bagat o rama cu puiet de o zi ca sasi traga botci si nu sia tras.astazi cand mam uitat,am vazut ca sia tras botci pe alta rama decat cea pe care am intoduso, acolo erau oua de albina outoare. e posibil asa ceva. iar pe alta rama am gasit oua in celule pe o portiune de stul de mare in mijloc.am caut mataca dar tot nu am gassito. va rog sami spuneti ce sa fac. pur si simplu nu stiu ce sai mai fac. si inca un amanut. botcile sunt trase pe mijoc

TOP