Comanda faguri naturali
Salut,
Tu ce stii despre fagurii naturali? Sau mai bine zis, stii care este diferenta intre fagurii naturali si fagurii artificiali?
Cele mai multe persoane cred ca toti fagurii construiti de albine sunt naturali, dar in realitate nu este asa. Fagurii sunt crescuti de albine pe sabloane de ceara cu forme hexagonale care se lipesc in rame. Sabloanele de ceara sunt foite de ceara reciclata, care se trateaza cu agenti de innalbire si acid sulfuric. Aceste foite vor fi cladite de albine, dupa care, la un interval oarecare de timp ele vor fi topite, colectate de la stupari, reciclate, si se vor obtine din ele alte foite.
De ce spun ca fagurii nu sunt naturali? Pentru ca sunt crescuti pe suportul foitelor de ceara, care pe langa ceara de albine contin si: parafina, insecticide, pesticide, substante chimice rezultate din tratamentul stupilor contra diversilor daunatori. Paradoxal, stuparul polueaza cel mai mult produsele apicole prin tratamentele pe care le aplica.
Exista si faguri cu adevarat naturali, fara foite artificiale si fara substante chimice?
Deisgur, si acestia sunt adevaratii faguri cu miere. Sunt crescuti de albine fara nici o influenta din partea omului. Datorita metodelor aplicate, ei nu pot fi obtinuti in apicultura conventionala, care se practica pe scara larga.
In cartea “Initiere si practica in apicultura organica si naturala” am prezentat modalitatea efectiva in care se pot obtine acesti faguri, precum si care sunt calitatile acestora. Spicuiesc si aici cateva elemente:
Fagurii cu miere reprezentau in urma cu mii de ani cel mai apreciat produs al albinelor si totodata un adevarat deliciu. Nu existau plante modificate genetic, pesticide, fagurii erau crescuti natural fara foite artificiale. Consumata cu tot cu fagure mierea avea o savoare deosebita, cu atat mai mult cu cat fagurii erau inchisi la culoare.
Tendintele moderne incurajeaza consumul fagurilor deschisi la culoare, construiti pe foita artificiala, in care nu s-a crescut puiet. Apicultura conventionala foloseste diferite tipuri de rame cu sectiuni (rotunde, patrate, hexagonale), in care se introduc sabloanele de foita artificiala pentru a fi construite. Se folosesc de regula la culesurile de intensitate crescuta si scurta durata (salcam, tei, floarea soarelui). Acest tip de faguri sunt privati insa de bogatia de substante nutritive pe care ar trebui sa le contina in mod normal, datorita faptului ca sunt crescuti in caturile de stransura. Fagurii cei mai buni sunt fagurii inchisi la culoare, care in afara de miere contin si pastura, uleiuri volatile.
In plus, pentru capacire stuparul trebuie sa faca de multe ori hraniri suplimentare, obtinerea lor facandu-se cu multa greutate si interventii nenumarate in colonie.
Aplicand metodele de intretinere in sistemul Maximus fagurii cu miere se obtin natural, toamna, la recoltarea mierii, fara sa depunem un efort special pentru aceasta. Sunt inchisi la culoare, continand multe substante biologice active benefice pentru sanatate. Pe langa miere mai contin si pastura, datorita specificului de intretinere pe timpul verii, care permite transformarea unui corp de cuib in cat de stransura. Se dizolva mult mai repede in sucurile salivare fiind usor de inghitit, datorita impregnarii cu uleiuri volatile. Astfel de faguri constituie un remediu de exceptie atat terapeutic cat si profilactic pentru un mare numar de afectiuni, datorita existentei in compozitia lor a celor trei elemente de baza pentru viata coloniei de albine:
– ceara
– pastura
– mierea.
Stim din paginile anterioare ca efectul benefic al produselor apicole consta in actiunea sinergica a substantelor pe care le contin, indeplinita in totalitate de fagurii cu miere naturali. Ceara, pastura, mierea, actioneaza impreuna crescand astfel eficacitatea acestora.
Pentru a avea calitate maxima, fagurii cu miere trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– sa nu fie crescuti pe foita artificiala;
– sa fie capaciti in totalitate;
– sa nu contina miere obtinuta de la plantele de cultura la care se efectueaza stropiri cu substante chimice;
– sa fie inchisi la culoare, cu cat au o culoare mai inchisa cu atat sunt mai bogati in substante benefice pentru sanatate;
– sa nu provina de la coloniile de albine intretinute in sistem conventional
-
Albinele au un simt aparte prin care detecteaza, chiar daca sunt capacite, larvele cu probleme si le elimina. Instinctul igienic este important pentru toate bolile stupului, de la varooza la loca.
-
Comanda faguri naturali cu miere de munte, fara foita artificiala si fara substante chimice. Tu ce stii despre fagurii naturali?
-
Categorii articole
Subiecte recente
Despre bolile “mai noi” ale albinelor si posibilele lor cauze-Curs de Apicultura Holistica, Modulul 2
A sosit primavara. Stupii au inceput dezvoltare...Despre clorura de litiu in tratamentul contra varoozei
Iata ca stiinta merge inainte si descoperirile ...Importanta cursului de apicultura organica si naturala
Pana acum cativa ani, conceptul de apicu...Curs de Apicultura Organica si Naturala
Pentru prima oara in Romania, pentru tot...Importanta lunii August( alta decat cea cunoscuta)
Importanta lunii August in stuparit Deun...
Apicultor incepator – incepator de tot adica 🙂 – Intrebare: Cum stimulam albina sa construiasca faguri naturali? Le punem ramele fara faguri artificiali? Urmeaza sa cumpar in primavara 3 stupi cu albine si vreau sa le trec progresiv de la sistemul clasic la unul cat mai natural posibil. Deci…cum procedez? Vreau sa fiu cat mai putin invaziva posibil in stupi. Multumesc mult